Rusko má armádu s*aček, kritizoval tamní magnát. Prosí Západ, aby pomohl válku ukončit

Oleg Tiňkov hovoří k médiím během tiskové konference cyklistického týmu Tinkoff-Saxo v Londýně 28. května 2010.

Válka na Ukrajině pokračuje

Ruský magnát Oleg Tiňkov odsoudil masakr na Ukrajině a vyzval Západ, aby pomohl ukončit „šílenou válku“. Miliardář na sociálních sítích také prohlásil, že 90 % Rusů je proti bojům a sáhnul i po několika peprných slovech.

Podnikatel Tiňkov ruské síly označil za „armádu s*aček“. O jeho kritice informoval například britský web The Guardian. Miliardář dále označil válku na Ukrajině za šílenou a vyzval Západ, aby pomohl k jejímu ukončení.

Ruský magnát je jedním z nejznámějších ruských podnikatelů. V roce 2006 založil banku Tinkoff Bank a v posledních letech působí mimo svou vlast. „Po probuzení si generálové s kocovinou uvědomili, že mají armádu na ho*no,“ napsal 54letý Tiňkov na Instagramu.

Umírají nevinní

„Jak bude armáda dobrá, když všechno ostatní v zemi stojí za ho*no a utápí se v nepotismu, patolízalství a servilitě?“ ptal se dále podnikatel, který se také stal terčem západních sankcí. „Umírají nevinní lidé a vojáci,“ doplnil.

V angličtině také poslal vzkaz Západu. Vyzval, aby byl racionálnější a lidštější než prezident Vladimir Putin. Své prohlášení zveřejnil v 55. den ruské invaze na Ukrajinu.

Poukázal také na to, že ne všichni Rusové mají stejný názor jako Putin. „90 procent Rusů je proti této válce. Samozřejmě, existují i blbci, kteří kreslí Z, ale každá země má těchto 10 procent,“ dodal s odkazem na ruský symbol války.

V příspěvku také uvedl, že představitelé Kremlu jsou „v šoku“, když oni a jejich děti už nebudou moci trávit letní dovolenou ve Středozemním moři. „Podnikatelé se snaží zachránit to, co zbylo z jejich majetku,“ dodal.

Tagy:
válka Vladimir Putin armáda Instagram Ukrajina The Guardian Rusko ruská invaze na Ukrajinu Oleg Tiňkov Tinkoff Bank