Evakuace kvůli nevybuchlé bombě: V Saské Kamenici musely opustit domov tisíce lidí

Evakuace v Chemnitzu

V německém Chemnitz narazili dělníci na americkou leteckou bombu z 2. světové války

Dělníci našli při výkopových pracích v pátek ráno v německém Chemnitzu (Saská Kamenice) nevybuchlou americkou bombu z 2. světové války. Kvůli ní musí být evakuováno až 15 tisíc lidí. Jedná se o největší evakuaci v Německu za ztížených podmínek, které jsou spjaté s pandemií koronaviru.

Letecká bomba byla nalezena v pátek brzy ráno. Evakuace začala již v 6:00 hodin a doposud pokračuje. Opustit svůj domov musí lidé do jednoho kilometru od nálezu, tedy kolem patnácti tisíc lidí, přičemž až 12 tisíc z nich je starších 60 let. Zhruba kolem desáté hodiny dopoledne začnou organizátoři evakuace kontrolovat, zda v domech nikdo nezůstal. Ve stejný čas by pak měla začít i práce na zneškodnění bomby, neboť ji nelze bezpečně přesunout jinam.

Evakuovaní se musí přesunout ke svým rodinám a příbuzným. Pro některé navíc město připravilo náhradní ubytování ve školách či na ubytovnách. Jde především o lidi, kteří právě absolvovali domácí karanténu kvůli pandemii koronaviru či jsou virem nyní nakažení. Do svých domovů by se měli v ideálním případě vrátit kolem pátečního večera.

Nejedná se o první akci tohoto druhu v Saské Kamenici. Podobné manévry proběhly před čtyřmi lety, kdy byla nevybuchlá letecká puma nalezena ve čtvrti Karlsberg. Tehdy kvůli ní muselo být evakuováno na 17 tisíc obyvatel.

Tagy:
2. světová válka Německo bomba domov evakuace Sasko varování před bombou Saská Kamenice Druhá světová válka pandemie covidu-19 Chemnitz