V USA hlasovaly korespondenčně již desítky milionů lidí, republikáni vyjdou až v den voleb

Donald Trump a Joe Biden

Ve Spojených státech amerických zbývají pouze 4 dny do prezidentských voleb, které rozhodnou o směřování země pro nadcházející čtyři roky. V klání mezi dosavadním prezidentem Donaldem Trumpem a jeho vyzyvatelem Joem Bidenem přitom řada lidí má již odvoleno. Korespondenčně totiž zvládly odhlasovat desítky milionů Američanů.

„V tuto chvíli je zájem enormní. Volilo více než 80 milionů lidí,“ řekla ve vysílání pořadu 360° Pavlíny Wolfové reportérka CNN Prima NEWS Kristina Tůmová, která sleduje dění přímo v USA. Ta zároveň dodala, že nynější obrovský počet voličů hlasujících korespondenčně značí, že lze očekávat rekordní účast. Oběma prezidentským kandidátům se totiž podařilo mobilizovat obří množství voličů.

Sledujte speciální vysílání k americkým volbám. Živě v noci z úterý na středu na CNN Prima NEWS a webu CNNPrima.cz:

Ke korespondenčnímu hlasování se však demokraté a republikáni staví odlišně. Demokraté s ním až tak veliký problém nemají a proto lze čekat, že až se začnou sčítat hlasy, tak Biden povede. Trumpovi můžou jeho republikánští voliči zajistit vítězství, pokud přijdou k volbám osobně, což tradičně činí. „Republikáni více chodí v den voleb. Je to pro ně tradice, jít se ukázat,“ říká reportérka CNN Prima NEWS Kristina Tůmová.

V pořadu 360° Pavlíny Wolfové následně dodala, že řada lidí se k hlasování na dálku odhodlala kvůli strachu z dlouhých front před volebními místnostmi. S velkým množstvím lidí na jednom místě je totiž vysoká pravděpodobnost možného šíření koronaviru.

Tagy: