V USA zlikvidovali gigantické hnízdo „zabijáckých sršní“. Bylo v něm na 200 královen

Sršeň mandarínská

Na severu USA zničili hnízdo obřích sršňů

V americkém Washingtonu zlikvidovali hnízdo obřích sršní mandarínských, kterým se často přezdívá „vražední sršni“. Jde o první zaznamenanou kolonii tohoto invazivního druhu, který je hrozbou zejména pro včelstva, na severu země. Podle odborníků v hnízdě žilo zhruba pět set jedinců, z toho až dvě stovky královen schopných založit vlastní kolonie.

Vědci se obávají, že existují i další taková hnízda. „Ačkoliv jsou ve hře i jiné faktory, není pochyb o tom, že kdybychom nezasáhli a hnízdo nezničili, byla by tu reálná možnost dvou set dalších hnízd. Vypadá to, že jsme skutečně zasáhli právě včas,“ uvedl entomolog Sven-Erik Spichiger, který vedl boj proti těmto „asijským sršním zabijákům“.

Stovky sršní mandarínských se v letošním roce objevily na hranicích Kanady a Washingtonu. Jedná se o největší druh sršně na Zemi, který disponuje velkým množstvím jedu a jehož královny mohou dorůstat délky až kolem pěti centimetrů. Pro Severní Ameriku představuje problém kvůli včelám medonosným. Několik jedinců sršně mandarínské totiž dokáže vyhubit celý úl. Pro člověka je bodnutí tohoto druhu sice bolestivě, smrtelné však zřídka kdy.

V USA zabijí sršni, vosy a včely podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) v průměru 62 lidí ročně. V asijských zemích pak mají mít sršni mandarínští na svědomí několik desítek obětí za rok.

Tagy: