V ústecké nemocnici shání dárce kabelek a šperků. Akce má pomoci s transfúzi

Ústecká nemocnice nabízí za transfúzi odměnu v podobě kabelky či šperku. Doplněk může věnovat každý

Dárci darují i kabelky

Transfúzní stanice v Ústí nad Labem uveřejnila na svém Facebooku poměrně netradiční inzerát. Kromě dárců krve totiž shání i dárce kabelek a šperků. Z peněz z jejich prodeje chce hradit testy nových dárců kostní dřeně, na které pojišťovny nepřispívají. Podle správní rady Nadace pro transplantace kostní dřeně jsou podobné akce v Česku potřeba a pomáhají celkové osvětě o dárcovství.

Transfúzní oddělení Masarykovy nemocnice je pravděpodobně jediné v republice, kde si kromě svačiny po odběru krve můžete domů odnést i kabelku, šátek nebo šperk.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Digitalizace zdravotnictví dokáže ušetřit miliardy. Jenže nikdy nebude, zdůrazňuje Pirk

„Oslovujeme naše dárce, aby nám nosili věci, které už doma nevyužijí. Věci vystavíme a prodáváme to dál,“ vysvětlila záměr Markéta Smejkalová z oddělení. „Ti stejní dárci si pak mohou vybrat zase něco, co se právě jim líbí, a za dobrovolný příspěvek si to koupit,“ doplnila.

Svoji kabelku na oddělení přinesla například i Věra Pištěková, která sama už několik let daruje plazmu. „Myslím si, že je to velmi dobrá akce, určitě ji podporuji. Už jsem přispěla několika kabelkami. Je dobře, že to funguje, peníze se sem určitě hodí,“ myslí si dárkyně. Vybrané peníze pak putují do Nadace dárců kostní dřeně, konkrétně na testování krve nových dobrovolných dárců. Právě toto testování totiž nehradí pojišťovny, ač je na celém procesu dárcovství kostní dřeně tou nejdůležitější fází.

„Proběhne odběr vzorku, ze kterého se vyšetřují hlavní kompatibilní antigeny. Ty jsou důležité pro úspěšnost dané transplantace,“ popsala celý proces zástupkyně primáře Klára Váchová. „Těmito testy se lékaři dozví, kterému příjemci může daný dárce případně pomoci. Testování přijde na tisíc korun,“ doplnila. Dobrovolní dárci si tuto součást vyšetření však musí hradit sami. A to by mohlo řadu z nich odradit.

„Podobné akce nám pomáhají a jsme moc rádi, že je naši dobrovolní spolupracovníci uskutečňují. Bylo by skvělé, kdyby se podobné nápady uchytily napříč celou zemí,“ tvrdí členka správní rady Nadace pro transplantace kostní dřeně Vanda Staňková.

Za dobu existence projektu ústecké nemocnice se prodejem kabelek a šperků vybralo již 400 tisíc korun. „Rádi bychom poděkovali za to, že nám sem lidé věci nosí k prodeji. Dík patří i těm, kdo si je kupují,“ vyjádřila vděčnost Smejkalová. Přinést kabelku nebo šperk můžou samozřejmě na transfuzní oddělení Masarykovy nemocnice i lidé, kteří mezi dárce nepatří.

Tagy: