Počasí jako na houpačce. Po ranních mrazících bude až 21 °C, pak může i sněžit

Namrzlý jahodník na Vysočině

Počasí 4.5.2021 (zdroj: CNN Prima News)

Česko se probudilo do chladného rána, na několika místech se objevily přízemní mrazíky. Převážně studené počasí s občasným deštěm, který potrvá až do pátku, nás čeká i nadále. Výjimkou bude úterý, kdy mohou teploty dosáhnout až 21 °C, má ale foukat silný vítr. Ve středu může na horách dokonce sněžit. O víkendu by mělo být slunečno a oteplit se.

Z Britských ostrovů se nad Dánsko přesouvá hluboká tlaková níže, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). S ní spojená zvlněná studená fronta začne od západu postupovat přes naše území. Jak předpovídali meteorologové, na některých místech v ČR v noci mrzlo, kolem šesté hodiny ranní se už teploty pohybovaly od 1 do 5 °C.

Jarní teploty, ale i výstraha před silným větrem

V úterý bude polojasno až oblačno, od západu zataženo a postupně, zejména v Čechách, místy občasný déšť.

Nejvyšší denní teploty se vyšplhají na 16 až 21 °C, na západě a severu kolem 14 °C. V tisíci metrech bude kolem 10 °C, v Krušných horách jen 7 °C. Vítr bude mírný, postupně čerstvý jižní až jihozápadní o rychlosti 5 až 10 m/s, místy, zejména v Čechách, s nárazy o rychlosti 15 až 20 m/s (až 70 km/h), na horách dokonce až 25 m/s (90 km/h). K večeru bude vítr slábnout.

Před silným větrem v části republiky varují i meteorologové. Výstraha platí až do večerních osmi hodin a týká se všech krajů kromě Jihomoravského, Zlínského a Vysočiny.

Také v noci na středu bude zataženo až oblačno, místy se objeví občasný déšť. Nejnižší noční teploty by k nule už padat neměly, klesnou na 10 až 6 °C, na severu a západě až 4 °C. Vítr už bude mírný jihozápadní o rychlosti 3 až 7 m/s, zpočátku místy s nárazy o rychlosti kolem 15 m/s.

Ve středu ochlazení, na horách i sníh

Zatažená obloha zůstane i ve středu přes den. Zpočátku místy, postupně většinu území zasáhnou déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Později od západu v polohách nad 900 metrů mohou být srážky sněhové. K večeru bude srážek ubývat a oblačnost se bude protrhávat.

Nejvyšší denní teploty oproti úterku klesnou, a to na 8 až 13 °C, na jihovýchodě a východě se mají pohybovat kolem 15 °C. Mírný, během dne přechodně čerstvý jihozápadní až západní vítr povane rychlostí 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Až do pátku nás čeká spíše deštivé a chladnější počasí. Oteplení se pravděpodobně dočkáme koncem týdne. O víkendu bude slunečno a už v neděli vystoupají teploty převážně nad 20 °C. Oteplování by mělo pokračovat i na začátku příštího týdne.

🌦 Výhled počasí na tento týden předpokládá chladnější a občas deštivé počasí do pátku, 👉 o víkendu by mělo být slunečno...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Monday, May 3, 2021

Tagy: