Válka se zasekla, bez zbraní se nehneme, řekl šéf zpravodajců. Hrozí útok na Kyjev?

Vedoucí ukrajinské vojenské zpravodajské služby Kyrylo Budanov pro BBC hovořil o současném vývoji války. Podle něj obě strany uvízly na mrtvém bodě a nemají kapacity k účinné ofenzívě. Budanov soudí, že Ukrajina neuspěje bez modernějších zbraní ze Západu. Bojí se také útoku na Kyjev.

Válka se zkrátka zasekla. Tak vnímá situaci na frontě náčelník hlavního zpravodajského ředitelství ministerstva obrany Ukrajiny. Podle něj teď u Bachmutu dochází k válečnému patu, kdy nemůže žádná ze stran dosáhnout významnějšího postupu.

Posledním strategickým úspěchem Ukrajiny bylo osvobození Chersonu. Pak válka přešla do zimního režimu. „Nemůžeme je plně porazit ve všech směrech. Ani oni nás. Velmi proto vyhlížíme dodávky nových zbraní a příchod modernějších prostředků,“ sdělil Budanov pro BBC. Narážel tím zřejmě na slíbené dodávky systémů Patriot z USA.

Útok na hlavní město?

Ukrajina ale s obavami nehledí jen na východ k Donbasu, ale také na sever. Tamní úřady se totiž obávají, že Moskva využije nové brance k dalšímu útoku na Kyjev, který by mohl být znovu veden z Běloruska.

Už nyní dochází podle Budanova v Bělorusku k podivným přesunům jednotek, doufá ale pouze v provokace. „V současnosti nevidím žádné známky příprav invaze na Kyjev,“ prohlásil šéf zpravodajců.

Budanov se navíc domnívá, že ochota běloruské společnosti podílet se na ruských válečných operacích je velmi nízká. „Proto prezident Lukašenko podniká veškeré kroky, aby zabránil katastrofě,“ míní.

Je ale možné, že i Budanovo vyjádření o patu na frontě je pouhou zástěrkou. Řada expertů totiž začala v prosinci upozorňovat, že Ukrajina dost možná chystá další masivní protiofenzívu. Ke které prý může dojít už v příštích týdnech. Potenciálním útokem by se ukrajinská armáda podle některých odhadů mohla probít až ke Krymu. Jiné teorie hovoří o masivním výpadu na Donbasu, který by Rusy zahnal k liniím z roku 2014.

Tagy: