Ukrajina v zimě něco chystá, má jasno expert. Vysvětlil, co je pravdy na ruské dezerci

S příchodem zimy na válečnou frontu se šíří domněnky o masové ruské dezerci, které vyplývají ze zachycených hovorů vojáků Moskvy. Vojenský analytik Lukáš Visingr pro CNN Prima NEWS popsal, kolik Rusů by se mohlo vzdát nebo utéct. Prohlásil rovněž, že na bojišti se schyluje k něčemu velkému.

„Lidi odsud zdrhají.“ To měl říci ruský voják své matce v uniklém hovoru, na který upozornila americká CNN. Ruskou armádu sužuje nedostatek zimního vybavení a morálka klesá doslova k bodu mrazu. Jsou ale hovory o prchání ruských vojáků věrohodné? A je vůbec reálné, že by Moskva nechala tisíce mužů jen tak odejít nebo kapitulovat?

„Do jisté míry to může být nafouknuté, ale ty tendence tam jsou a rostou. V minulosti už došlo k tomu, že se vzdaly dvouciferné počty vojáků,“ řekl pro CNN Prima NEWS bezpečnostní a vojenský analytik Visingr. „Že by ale uteklo tisíc vojáků, to si neumím představit. Vysoké desítky určitě. Záleží, jak by se k tomu postavili velitelé. Kdyby se vzdali i poddůstojníci, to by také nebylo překvapivé,“ doplnil expert.

Podle něj každopádně bývají zachycené hovory ruských vojáků zpravidla autentické. „Těch odposlechů je strašně moc. Je jasné, že něco takového může být i dezinformace vyráběná Ukrajinou, ale těch odposlechů jsou stovky. A mnozí z těch volajících byli posléze stoprocentně identifikováni,“ vysvětlil Visingr.

Zima je pro Rusy likvidační

Že zima naplno udeřila na frontu, poznali mimo jiné v nemocnicích na Donbasu. „Už poslední dva týdny odtamtud hlásí, že nejčastějším důvodem hospitalizace nejsou zranění v boji, ale omrzliny,“ míní vojenský expert.

„Všichni jsme se vždycky smáli, že jen dva lidi v historii nevěděli, že je v Rusku v zimě opravdu zima, a to byli Napoleon a Hitler. Jenže teď řešíme, že to, že je v zimě skutečně zima, nevědí ani sami Rusové. Většina ruských vojáků nemá zimní vybavení, zato Ukrajinci mají půl milionu zimních souprav od Kanaďanů. Pro ukrajinského vojáka je zima nepříjemná, pro ruského vojáka je zima likvidační,“ doplnil.

Přijde zimní ofenziva?

S příchodem zimy se výrazně proměnila dynamika války. Tempo bojů ochladlo. Obě strany se nyní soustředí především na udržení obranných pozic. Relativní „klid“ ale podle Visingra možná brzy skončí.

„Teď čekáme. Jsem si ale stoprocentně jistý, že Ukrajinci něco chystají,“ myslí si Visingr. Podle něj to souvisí s tím, že na Ukrajině vrcholí období rasputice, kdy jsou cesty blátivé a těžko sjízdné. „Až bude teplota přes den stabilně pod nulou, půda ztuhne a umožní průjezd tanků,“ míní expert. K tomu by mohlo dojít už na konci prosince.

„Netroufám si hádat, kde k protiofenzívě dojde. Všichni se dívají na Melitopol, ten se nabízí. Ale nabízí se strašně moc, a právě proto tam možná k ničemu nedojde,“ váhal Visingr s tím, že k ukrajinskému útoku reálně dojde spíše na Donbasu, například v oblasti měst Kreminna a Svatove.

Závěrem připomněl, že Ukrajinci už jednou dokázali klamnou protiofenzivou na Cherson odvést pozornost od osvobození Charkovské oblasti.

Tagy: