Noční můra, ze které se nemůžeme probudit. CNN zpovídala Rusy, kteří nechtějí válku

Ne každý Rus velebí Vladimira Putina za válku na Ukrajině. Pod sílícím útlakem a hrozbou vysokých trestů v zemi stále přežívají lidé, kterým se nelíbí, že Moskva rozpoutala válku. A mnozí z nich si konflikt dávají za vinu. Jiní odpůrci režimu pak kritizují Kreml z exilu. Rozhovor se členy disentu přinesla americká CNN.

Když 24. února vypukla válka na Ukrajině, život se změnil nejen pro miliony Ukrajinců, ale také pro Rusy. Mnozí z nich totiž ten den zjistili, v jaké iluzi tolik let žili. V iluzi, že jejich země, třebaže ne plně demokratická, ctí určité zásady.

„Zničehonic se všechno, v co jsme věřili, naprosto kompromitovalo,“ popsal pro CNN ruský investigativní novinář Andrej Soldatov, který prchl do britského exilu. „Žít pod Putinem bylo strašné a bylo to velmi vzdálené od myšlenek demokracie, ale stále jste měli určité zavedené instituce, u kterých jste si mysleli, že jsou samozřejmé. Že budou existovat za každou cenu. To všechno ale skončilo,“ dodal Soldatov s tím, že Rusko téměř úplně vymýtilo zbývající nezávislá média, občanskou společnost a lidskoprávní skupiny.

Mlčící masa

Podle odpůrců režimu existuje hodně Rusů, kteří s Putinem nesouhlasí. Jen je v zemi stále těžší tento názor ventilovat. CNN připomněla, že z Ruska letos odcházeli primárně vzdělaní, zcestovalí lidé, novináři nebo aktivisté. Celkem šlo o nejméně dva miliony lidí. Pro Putina je tak snazší zbývající masu ovládat.

„Když se bavíme o moskevské liberální inteligenci, a mluvím tady o lidech, které znám nebo jsem o nich slyšel, tak bych tipl, že takových 70 procent z nich už je pryč. Jsou to novináři, lidé z univerzit, umělci, lidé, kteří mají kluby, které museli zavřít,“ popsal Soldatov.

Někteří „disidenti“ ale v Rusku zůstávají. „Život se změnil v noční můru, ze které je nemožné se probudit. To věčné čtení zpráv, ty protesty, na kterých je více bezpečnostních složek než civilistů,“ popsala tísnivou atmosféru pro CNN žena, která stále zůstává v Moskvě.

Strach a beznaděj

Během protivládních a protiválečných protestů letos úřady v Rusku zadržely zhruba 20 tisíc lidí. Mnozí z nich skončili ve vězení. I novinář Soldatov ví, že kdyby se do Ruska vrátil, poputuje rovnou za mříže. V tom zmatku si je přitom vědom toho, že za válku nenese odpovědnost jen Putin. „Samozřejmě jsem Rus, takže i já nesu částečnou odpovědnost za to, co se děje, a nechci se před tím skrývat,“ sdělil CNN.

Americká televize zpovídala i další Rusy, kteří brojí proti režimu. Někteří z nich už ale ztrácejí naději, že by se věci měly v blízké době změnit nebo že by měli protestující moc ovlivnit dění v Kremlu. „Prakticky všichni opoziční a názoroví lídři jsou ve vězení nebo v zahraničí. V lidech je velký potenciál pro politickou akci, jenže tu není žádný vůdce, není tady žádná základna,“ postěžovala si pro CNN další žena, jejíž identitu novináři kvůli bezpečnosti tají.

„Pro občany v demokratických zemích je asi obtížné pochopit realitu života v mocné autokracii. Tváří tvář gigantické mašinérii smrti a šílenství máte děsivý pocit vlastní bezvýznamnosti a bezmoci,“ přiblížila své rozpoložení.

Tagy: