Vamos Viktoria. Fanoušci Barcelony se sletěli na Plzeň a modlí se, požadují zázrak s Interem

Co se to na sociálních sítích Viktorie Plzeň děje? Zničehonic mají čeští fotbaloví mistři pod novými příspěvky stovky komentářů. A naprosté minimum z nich na svých klávesnicích či mobilních displejích vyťukali příznivci západočeského klubu. Dorazila totiž tsunami barcelonských podporovatelů, kteří mají jedno přání: „Oberte Inter Milán o body.“ Pokud by se to týmu trenéra Michala Bílka zázračně povedlo, může být katalánský gigant stále ve hře o postup do jarní fáze Ligy mistrů.

Hráči Viktorie by měli absolvovat rychlokurz španělštiny. Případně jim může tlumočit kolumbijský záložník Jhon Mosquera. Nebo jim možná postačí znalosti angličtiny, protože fanoušci Barcelony zahlcují komentářové sekce pod příspěvky plzeňského klubu i v tomto jazyce.

Může být s podivem, že tábor jednoho z nejslavnějších a historicky nejúspěšnějších klubů světa se ve velkém vloudil na sociální sítě českých šampionů. Ale kontext probíhající skupinové fáze Ligy mistrů mu neumožňuje nic jiného než zbožně doufat ve velkou pomoc mrňouse mezi evropskou elitou.

Barcelona se totiž sama dostala do velké brindy. Byl to průšvih, když před rokem Katalánci skončili ve skupině na třetím místě a museli se spokojit pouze s play-off až v druhé nejlepší kontinentální klubové soutěži – Evropské lize. To se stalo po 20 letech. Trenér Xavi si verbálně odplivl: „Jsme nas*aní.“ A teď vážně hrozí stejná situace.

Blaugranas už nemají postup ve svých rukách. Samozřejmě musí sami uspět ve dvou zbývajících zápasech, tedy napřed proti mnichovskému Bayernu a pak právě proti českému vyslanci. Ale bez pomoci Plzně jim ani dvě vítězství nebudou stačit. Proto potřebují, aby viktoriáni ve středu (18:45) oloupili Inter.

Když nyní zamíříte pod jakýkoliv příspěvek na oficiálním facebookovém, twitterovém i instagramovém účtu Plzně, pravděpodobně se raději ujistíte, jestli jste opravdu u českého mistra. Pod posty, které by jinak měly jednotky komentářů, se nyní nachází až stovky vzkazů. Plzeňští také evidují rapidní narůst lajků. Z názvu účtů, profilových fotografií nebo textu je patrné, že toto nejsou západočeští příznivci.

Společné klubové barvy červená a modrá možná dobře spojují, ale spíše jde o požadovaný spásný scénář pro Barcelonu.

Ukažte pravé české catenaccio

Její fanouškovská obec se snaží mančaft Michala Bílka nahecovat, zmiňuje, jak bude Viktorii věrná, pokud outsideři skutečně dokáží zaskočit favorita. Zdá se, že zahraniční příznivci budou mačkat palce daleko více než ti, kteří pravidelně chodí do Štruncových sadů.

Někteří uživatelé to s dočasným nadšením pro Viktorii přehání a často se dá mluvit o nadsázce. Ale zase je patrné, že si o Plzni něco zjistili. „Od narození fandím Viktorii Plzeň, vyrůstal jsem na (Petru) Jiráčkovi, v dospívání jsem sledoval, jak si František Rajtoral upravuje blond vlasy a teď vidím Lukáše Hejdu, jak je kapitánem v nejkrásnějším dresu světa. Doosan Aréna je můj domov,“ zmínil bývalé opory i současného lídra týmu a název stadionu fanoušek Alexinho.

Další člen rodiny „Culés“ – jak se fandům giganta z Camp Nou přezdívá – Goated Culé už při rešerši nebyl tak pečlivý: „Potají fandím Viktorii už od roku 1905. Vybojujte aspoň bod.“ Byl opraven, že plzeňský klub vznikl až v roce 1911.

Někteří sympatizanti Barcelony dokonce na profilovou fotografii dočasně zařadili logo Plzně. Jeden takový napsal: „Ukažte jim, co je pravé české catenaccio.“ To je italský termín pro herní styl založený na pevné defenzivě a rychlých protiútocích.

I jiní radili kouči Bílkovi: „Pokud dají gól, ať jich všech 11 zaleze do brány a postaví tak Berlínskou zeď.“

Vyskytlo se i přání výsledku 0:0, přičemž všem hráčům Viktorie fanoušci Barcelony pak zaplatí dovolenou. Další vzkaz hlásá, že brankář Jindřich Staněk je „nejlepším gólmanem na světě“.

Muž jménem Leo – evidentně odkaz na barcelonskou legendu Lionela Messiho – uvedl: „Viktoria Plzeň – klub mého života.“ Pod jiným příspěvkem zase poznamenal, že jeho největším zážitkem v dětství bylo sledovat, jak generální manažer Adolf Šádek vede Plzeň ke slávě.

Jiní přízemněji napsali pouze: „Věřím ve vás.“ Případně: „Vamos Viktoria!“

Objevilo se také video, které mělo znázorňovat, jak zhruba působí zoufalá a masivní snaha příznivců fotbalového velikána v komentářích na sociálních sítích Viktorie. Na krátkém záznamu je populární dagestánský tiktoker Hasbulla. 20letý mladík, který kvůli genetické vadě vypadá jako malé dítě.

Nelze vyjmenovat všechny reakce z Pyrenejského poloostrova nebo od zahraničních fanoušků Barcelony. Každopádně vzhledem k výsledkům Plzně z prvních čtyř skupinových zápasů nejde o skromná přání. Zatím si červenomodří nepřipsali ani bod, mají skóre 3:16. Nyní tedy reálně spíše jen usilují o to, aby nebyli nejhorším týmem aktuálního ročníku Ligy mistrů, případně historicky nejhorším. Tento primát drží Dinamo Záhřeb ze sezony 2011–2012, přičemž chorvatský tým tehdy zapsal šest porážek s rozdílem mezi vstřelenými a inkasovanými brankami -19.

Zářijové střetnutí Plzně s „Nerazzurri“ v západočeské metropoli skončilo 0:2. Bude Viktoria po odvetě na milánském San Siru dál zaplavována ze strany „Culés“ přízní a láskou?

Tagy: