Plzeň bojuje o to nebýt nejhorší v historii. Zatím ji zachraňují bídní Rangers s Kamarou

Sympatický druhý poločas odvrátil další debakl. Plzeň se v Lize mistrů proti Bayernu Mnichov probudila z letargie, naopak bavorský gigant usnul. Na výsledkové tabuli po konci zápasu svítilo skóre 2:4, které viktoriánům dalo naději, že nebudou nejhorším týmem v dějinách nejlepší klubové soutěže. Tento nechtěný primát patří Dinamu Záhřeb ze sezony 2011–2012. Vystřídat chorvatský tým mohou vedle západočeských fotbalistů po výprasku od Liverpoolu skotští Rangers.

V úterý večer se vážně začínal otřásat jeden český rekord. Ne takový, po kterém by všichni hráči Viktorie toužili. Bayern v Plzni během prvního poločasu bez problémů úřadoval a už ve 35. minutě vedl 0:4. Nejhorší domácí výsledek tuzemského týmu v evropských pohárech mají na svědomí právě Plzeňáci – před čtyřmi lety je ve Štruncových sadech vypráskal 5:0 Real Madrid.

I když Bavoři měli směle nakročeno k tomu, aby „bílý balet“ překonali, po zbytek utkání už gólově mlčeli. Naopak Adam Vlkanova s Janem Klimentem svými brankami dodali plzeňskému publiku celkem pěkný zážitek při prohře 2:4.

Nadále ale platí, že střetnutí s výjimečnými celky – kromě Bayernu ještě s Barcelonou a Interem Milán, konfrontace s největšími individuálními hvězdami fotbalu a výlety na gigantické stadiony jsou vykoupené nulovým ziskem bodů. U čtyř dosavadních porážek má Viktoria zapsané tři vstřelené branky a 16 obdržených. Rozdíl -13.

Historicky nejhorší vystoupení v Lize mistrů

To není nic, čím by se chtěli Západočeši ještě dlouhé roky chlubit, jakkoliv jim los do cesty postavil extrémně těžké překážky. Ve dvou zbývajících skupinových duelech se ještě mohou pokusit zaskočit kolosy, vydolovat nějaké body a neskončit s prázdnou. Třeba proto, aby se do kroniky Ligy mistrů nezapsali jako výsledkově nejhorší tým od vzniku současného formátu soutěže v roce 1992.

Nelichotivou roli už od sezony 2011–2012 zastává Dinamo Záhřeb. Chorvaté tehdy potkali Real Madrid, Olympique Lyon a Ajax Amsterdam. Bylo z toho šest proher s celkovým skóre 3:22. Za krutý konečný stav mohou především dva poslední zápasy, ve kterém klub přezdívaný „Modri“ dostal 13 branek.

Plzeň může mírně uklidňovat, že v kolonce vstřelených gólů už nemůže dopadnout hůře než mančaft ze Záhřebu. Zároveň ale potřebuje co nejmenší průvan v druhém sloupci informujícím o inkasovaných brankách. Dva případné nezdary v poměru 0:3 – napřed na hřišti Interu a pak doma s Barcelonou – by záznam Dinama vyrovnaly. Cokoliv horšího by znamenalo pád na historické dno a renomé největšího otloukánka.

Větší trápení než Viktoria

Naštěstí pro partu kouče Michala Bílka v aktuálním ročníku Ligy mistrů existuje ještě jeden adept na trumfnutí Záhřebu. A někteří čeští fanoušci z toho mohou mít škodolibou radost. Glasgowský klub Rangers – který má od loňského divokého střetnutí s rasistickým nádechem se Slavií Praha v tuzemsku značně pošramocenou pověst – je na tom aktuálně ještě hůře než čeští mistři.

Může za to středeční domácí krach s Liverpoolem, který Glena Kamaru a jeho kumpány rozdrtil 7:1. Ve světle toho už plzeňské venkovní debakly v Barceloně (1:5) a v mnichovské Allianz Areně (0:5) nevypadají tak hrůzostrašně.

Rangers jsou přilepení na dně skupiny A s rozdílem ve skóre -15. Ve čtyřech duelech se jim povedlo skórovat jen právě naposledy proti anglickému soupeři.

Pokud by se chtěli Plzeňští ještě více konejšit, mohou říct, že jsou produktivnější než dalších pět týmů. Pouhé dvě vstřelené branky eviduje Bayer Leverkusen i s českou minikolonií zastoupenou Patrikem Schickem a Adamem Hložkem. Stejně skromný počet dvou gólů náleží Celtiku Glasgow, Atlétiku Madrid i Seville. Kodaň se dokonce zatím netrefila ani jednou, přesto dokázala vykouzlit dva body. Atlético má čtyři, Leverkusen tři, Sevilla dva, Celtic jeden.

Tagy: