Ve vánočním stromu v New Yorku se skrývala sovička. Přežila třídenní cestu

Muž, který zdobil letošní vánoční stromek pro slavné Rockefellerovo centrum na Manhattanu, narazil mezi větvemi na sýce amerického. Sameček malé sovičky dostal jméno Rockefeller. Uvnitř stromu absolvoval třídenní cestu z města Oneonta ve střední části státu New York, kdy neměl co jíst ani pít. Nyní je v péči záchranné stanice Ravensbeard Wildlife Center.

Samečka našli pracovníci v pondělí, ve středu prošel veterinární prohlídkou a podle Ellen Kalishové, majitelky záchranné stanice, si vede dobře. „Nakrmili jsme ho a dali mu tekutiny. Vypadá, že je ve velmi dobré kondici. Víc ale budeme vědět, jakmile dostaneme rentgenové výsledky od veterináře,“ uvedla pro web Insider. Podle ní by Rockefeller mohl být vypuštěn zpět do přírody v brzké době.

Sýc americký patří mezi nejmenší sovy, bývá 17 až 21 centimetrů velký. Podle Kalishové žijí na území Spojených států asi dva miliony sýců amerických, a tak nebude problém, když se Rockefeller nevrátí zpět do Oneonty, samečci si každý rok hledají novou partnerku, uvedla pro zpravodajský web BBC.

Vánoční stromek, který si sameček na chvíli vypůjčil jako domov, je zhruba 70 až 80 let starý. Podle webu The New York Post bude slavnostně rozsvícen 2. prosince.

Tagy: