Vědci objevili v džunglích Myanmaru nový druh opic. Vyskytují se u posvátné hory

Vědci objevili v odlehlé oblasti Myanmaru dosud neznámý druh opice. Okamžitě ho zařadili mezi nejohroženější živočišné druhy světa. Podle expertů existuje zhruba jen 200 langurů Popa, kteří dostali jméno podle posvátné hory Popa, v jejíž blízkosti žijí.

Languři patří k čeledi kočkodanovitých primátů, kteří se živí hlavně listy. Jak uvedl zpravodajský web BBC, nově objevený druh se vyznačuje výraznými kruhy kolem očí, dlouhým ocasem, našedivělou srstí a chocholkou na hlavě.

Podle Christiana Roose z laboratoře zkoumající genetiku primátů v německém centru v Göttinganu druh Popa rychle ztrácí životní prostor a ohrožují ho také lovci.

„Lov je velkým problémem. Ale větší hrozbou je, že přirozené místo jejich výskytu se rychle mění kvůli zásahům člověka,“ uvedl Roos.

Na existenci nového druhu v Barmě poukazovali vědci už nějakou dobu na základě vzorků DNA odebraných z trusu divoce žijících opic. Objev vědci publikovali v žurnálu Zoologického výuzkumu.

Languři žijí na zalesněných pozemcích v centru Myanmaru, většinou v chráněném parku na svazích posvátné hory Popa. Z genetických studií vyplývá, že se oddělili od ostatních známých druhů asi před milionem let.

Podle vědců žije na světě sotva 250 langurů

Frank Momberg ze skupiny ochránců přírody Fauna & Flora řekl, že těmto langurům „hrozí vyhubení, takže je nezbytné zbylé jedince chránit a zapojit do toho místní komunity i soukromý sektor“.

Podle vědců dnes žije 200 až 250 jedinců tohoto druhu, kteří se sdružují ve čtyřech izolovaných skupinách. Myanmar se v minulém desetiletí otevřel mezinárodní vědecké spolupráci, což vedlo k objevu nových druhů ještěrů a obojživelníků. Objev dosud neznámého druhu primáta je ojedinělý, uvádí BBC.

Tagy: