Další důkaz ukrajinského odhodlání. Vasyl narukoval do armády, i když má amputované nohy

Ukrajinec Vasyl Štefko se rozhodl narukovat do armády své země. V jeho rozhodnutí mu nezabránil ani fakt, že v minulosti přišel o obě nohy.

Válka na Ukrajině (18.3.2022)

Ukrajinec Vasyl Štefko se rozhodl narukovat do armády své země. V jeho rozhodnutí mu nezabránil ani fakt, že v minulosti přišel o obě nohy. U odvodu sice musel zalhat, nicméně nyní pro armádu pracuje jako řidič. O Vasylově příběhu informoval Generální štáb ozbrojených sil Ukrajiny.

„Vasyl Štefko z Kušnice přišel do 128. brigády, aby porazil Rusy, kteří se stali okupanty, ničí naši infrastrukturu, zabíjejí civilisty a chovají se hůř než nacisté. V roce 2004 při práci v Rusku přišel o obě nohy a do rodné Kušnice se vrátil o berlích,“ napsal na sociální sítě Generální štáb ozbrojených sil Ukrajiny.

🇺🇦/🇬🇧Неймовірна людина – Василь Штефко із с.Кушниця на Закарпатті. 55-річний чоловік без двох ніг пішов на фронт бити...

Posted by Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine on Thursday, March 17, 2022

Když Rusko napadlo Ukrajinu, Vasyl podle svých slov nemohl zůstat doma. „Dvě noci jsem nemohl spát, když jsem viděl, co se děje. Prostě jsem nemohl zůstat doma, sebral jsem si osobní věci a šel jsem na vojenský odvod. Teď se přiznávám, že jsem tam velení lhal. Řekl jsem jim, že mám jen jednu protézu. A přihlásil jsem se do 128. brigády,“ řekl.

„Na vojně jsem už sloužil, umím střílet, dobře řídím. Lidé, kteří nevidí protézu, ani nevědí, že nemám nohy. Tady jsem četař a řidič, sloužím v rotě palebné podpory. Můj otec se za druhé světové války také ‚ilegálně‘ dostal na frontu. Bylo mu patnáct, ale říkal, že mu bylo osmnáct, a šel do války,“ vysvětlil Vasyl.

Rodina je na něj hrdá

Na Vasyla doma čeká manželka a jedenáctiletá dcera. „Mají o mě strach, ale zároveň jsou hrdé, že bráním vlast,“ dodal.

Ruská vojska tři týdny od vpádu na Ukrajině dál ostřelují ukrajinská města včetně Kyjeva, jejich postup se ale podle ukrajinského generálního štábu i britské rozvědky zastavil. Mezi ruskou a ukrajinskou stranou pokračují vyjednávání a Moskva podle Kyjeva zmírňuje svůj postoj. Po ruských útocích nicméně podle ukrajinských úřadů nadále umírají civilisté.

Tagy:
válka armáda rodina invaze voják Ukrajina amputace končetin vojsko Rusko hendikep Generální štáb ukrajinských ozbrojených