Novináři na Ukrajině: Američané kvůli práci zemřeli, stříleli i na štáb CNN Prima NEWS

Lidem v Charkově dochází jídlo, čekají dlouhou frontu do obchodu, přibližuje situaci reportérka CNN Prima NEWS Darja Stomatová. (pondělí 28.2)

Štáb CNN Prima NEWS uprostřed války na Ukrajině

Válku na Ukrajině mediálně pokrývají novináři z celého světa. Ti se zde velmi často dostávají do drsných situací, kdy jde o život. Kvůli své práci již na Ukrajině v uplynulých dnech zahynuli dva američtí novináři. Švýcarského novináře Rusové postřelili a okradli. Střelbu na vlastní kůži zažili i členové štábu CNN Prima NEWS.

Ve vysílání CNN Prima NEWS mohli diváci často vidět reportérku Darju Stomatovou. Ta strávila více než dva týdny v ukrajinských městech na východ od Kyjeva a společně s kameramanem Jánem Schürgerem reportovali z ostřelovaných a bombardovaných měst, například z Charkova. Divákům ukazovali, jakou spoušť za sebou válka zanechává, často se přitom vydávali natáčet do právě poničených oblastí, kde se místní snažili zachránit aspoň něco ze svých majetků.

Při reportování z Ukrajiny zažili Stomatová i Schürger nejednu těžkou situaci. Dokonce se stali i terčem střelby, když na jejich vůz začali pálit ruští vojáci, když se přesouvali z vesnice Jakovlivka do Sokolove. U křižovatky ovšem narazili na vojenský vůz a vojáky. „Honza okamžitě zastavil a pustil blikačky, protože jsme si všimli, že se začínají stavět do útočných pozic. V tu chvíli se ozvaly rány,“ popsala Stomatová ve vysílání CNN Prima NEWS.

Schürger, který řídil, však s autem dokázal vycouvat a pálícím vojákům ujet, aniž by s reportérkou přišli k újmě. „Myslel jsem si, že to je nějaká kontrola a potřebuje vidět akreditace. Jediné, na co jsem myslel, bylo: Kristepane, hlavně nezacouvej do sněhu, do škarpy, jinak zapadneš a je konec. Podařilo se nám otočit zpátky,“ řekl ke střelbě kameraman CNN Prima NEWS.

Dvojice po návratu do Česka při odpovídání na divácké dotazy uvedla, že největší strach měla v okamžiku, když nad jejich hotelem v Charkově, kde byla zprvu ubytovaná, proletěla stíhačka. „Seděli jsme v hotelovém pokoji a najednou letěla a byla dost blízko. Čapl jsem Darju a šli jsme do chodby, kde byly nejsilnější zdi,“ popsal Schürger.

Nový štáb CNN Prima NEWS v Kyjevě

Aktuálně má CNN Prima NEWS na Ukrajině druhý štáb. Přímo v Kyjevě se nachází reportér Matyáš Zrno. Ten se kromě informování o ruském ostřelování hlavního města Ukrajiny dostal také do prezidentského paláce prezidenta Volodymyra Zelenského.

Budova dnes připomíná spíše pevnost. Zrno popsal, že v honosné budově jsou pytle s pískem jako krytí, jsou zde zakrytá okna a prezident i jeho lidé chodí v barvách khaki či olivově zelené, tedy ve vojenském. „Vybraní novináři se musí shromáždit na určeném místě, kde je vyzvedne ochranka prezidenta Zelenského,“ sdělil reportér CNN Prima NEWS z Kyjeva.

Smrt amerických novinářů

Tragicky bohužel dopadli dva novináři pracující pro americká média. Při ruském útoku na město Irpiň zemřel novinář Brent Renaud, který přispíval listu The New York Times. Redakce uvedla, že ji smrt novináře zarmoutila, na Ukrajině ale pro ni v současnosti nepracoval. Působil zde jako dokumentarista.

Renaudův kolega a oceňovaný fotograf Juan Arredondo popsal, že se snažili natočit prchající civilisty z kyjevského předměstí. Po překročení checkpointu na mostě se dostali pod palbu. „Pak na nás začali střílet. Můj kamarád tam zůstal. Viděl jsem, že ho trefili do krku,“ řekl zraněný Američan italské novinářce Annalise Camilliové.

Na Ukrajině v úterý zahynul také irský kameraman pracující pro americkou stanici Fox News Pierre Zakrzewski. Ten se s reportérem Benjaminem Hallem dostal pod palbu severozápadně od Kyjeva. Hall byl také zasažen a musel být hospitalizován, nakonec ho z Ukrajiny evakuovali zpět do USA.

Švýcara Rusové postřelili a okradli o tisíce eur

Drsné chvíle zažili také novináři z Dánska. „Dánští zpravodajové Stefan Weichert a Emil Filtenborg jeli nedaleko města Ochtyrka, asi 60 mil od Charkova. Jejich vozidlo zasypala střelba a oba silně krváceli,“ uvedl Brian Stelter ze CNN. Novinářům se podařilo uniknout, byli ošetřeni v nemocnici a opět už pracují.

Zranění utrpěl také švýcarský novinář Guillaume Briquet. Toho měli ruští vojáci přepadnout a postřelit, když řídil auto poblíž Mykolajiva. Rusové ho navíc okradlo o tři tisíce eur, které měl v hotovosti sebou, vzali mu jeho laptop, nasbírané materiály a také pas.

Tagy:
válka CNN smrt Ukrajina CNN Prima NEWS Darja Stomatová USA Rusko Kyjev Fox News Charkov kameraman Matyáš Zrno Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ján Schürger Brent Renaud Pierre Zakrzewski