„Francie Francouzům“ i „rasisto“. V zemi stoupá napětí, štáb Primy natočil incident na ulici

Štáb Primy zachytil dusnou atmosféru před volbami.

Francie: Štáb Primy zachytil dusnou atmosféru před volbami

Francouzi budou již v neděli rozhodovat v druhém kole parlamentních voleb o budoucnosti své země. V prvním kole výrazně zvítězila lepenstická nacionalistická strana Národní sdružení (RN) vedená Jordanem Bardellou. Vládnoucí politici dělají vše možné, aby ji zastavili. Dusnou atmosféru v zemi zachytil štáb CNN Prima NEWS v městečku Meaux východně od Paříže.

Poslední výsledky z výzkumu veřejného mínění vyšly v pátek po konci kampaně. „Podle nich to vypadá, že by strana Národní sdružení měla mít v dolní komoře francouzského parlamentu kolem 200 až 220 křesel, což ale na většinu, tedy 289 křesel, nestačí,“ popsala zahraniční reportérka CNN Prima NEWS Anna Kadavá, která v Paříži situaci sleduje.

ČTĚTE TAKÉ: Přijde po volbách frexit? Francouzi by mohli po vzoru Britů opustit EU, tvrdí Macronův ministr

V úvahu připadá také velká koalice, která by se rozprostírala od levice přes střed až po pravici. „Málokdo ale věří, že by tak velká koalice mohla fungovat,“ dodala Kadavá. Spolu se štábem se přesunula do městečka Meaux, které leží asi 40 km východně od Paříže. Právě tady a v celém departementu Seine-et-Marne se za posledních 12 let lidé posunuli výrazně napravo. A strana Marine Le Penové mezi nimi v posledních letech jasně boduje.

„Je to tu mizérie, lidé nemají práci, nemají co jíst, je tu moc chudoby,“ popsal pro CNN Prima NEWS obyvatel města, který se jmenuje David. „Je tu moc násilí, to je špatně. Hlavně násilí mezi mladými, nevím proč tomu tak je,” doplnila pro CNN Prima NEWS další obyvatelka města Danielle.

Francie Francouzům

„Platíme hodně daní, je toho moc, to není normální,“ přisadil si pro CNN Prima NEWS Enzo. Jistý výhrou Národního sdružení si je také Patrick: „Jsem velmi pyšný, půjdu do důchodu v šedesáti,“ řekl pro CNN Prima NEWS. Stejný názor sdílí i Daniel. „Národní sdružení vyhraje, tím si jsem jistý,“ potvrdil pro CNN Prima NEWS. Následně ho však přerušil kolemjdoucí, který staršího muže označil za rasistu. „Nejsem rasista, kreténe. Drž hubu blbečku. Lidí jako ty se budeme zbavovat. Francie Francouzům,“ začal křičet.

Právě podobné názory ale někteří občané považují za nebezpečné. „Nemůžeme dovolit, aby Národní sdružení bylo u moci. Je třeba jim v tom tady zabránit. I když vám nevyhovují názory Nové lidové fronty, je třeba Národní sdružení blokovat,“ nesouhlasil pro změnu Sébastien. „Nesouhlasím s jejich hodnotami ani s jejich historií, mám obavy. Musíme udělat vše, aby ve volbách nezvítězili,“ doplnila Romane.

Obyvatelé městečka Meaux mohou volit mezi extrémní pravicí a extrémní levicí. Mnozí proto říkají, že vlastně nemají na výběr. „Nikoho nebudu volit. Nevolím,“ říká Dominique.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rány do obličeje i výhrůžky. Ve Francii před volbami přituhuje, napadeni byli i politici

Tagy: