Ve studiu se vznášel Babišův duch. Nerudová i Pavel se dopustili velké chyby, tvrdí experti

Ačkoliv byl Andrej Babiš do předvolební debaty na CNN Prima NEWS pozván, nedorazil. Přesto se ve studiu vznášel jeho duch. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to uvedl politický marketér Oto Klempíř. Politolog Jan Kubáček doplnil, že Petr Pavel s Danuší Nerudovou třetího favorita na Hrad neustále zhmotňovali, čímž podle něj opakovali chybu, kterou mohli voliči vidět v prezidentských volbách před pěti lety.

Z formátu debaty i výkonu zúčastněných byl Kubáček poměrně nadšený. „Petr Pavel i Danuše Nerudová tento nejtěžší formát zvládli. Mnohdy tam byly zapeklité otázky, emočně je ustáli. Pravdou ale je, že se částečně snažili zaujmout odpověďmi, než aby tlačili svá témata. To se však ke konci snažila změnit Nerudová, kdy směřovala k sociálně-ekonomickému rozměru,“ sdělil politolog.

Naopak ve vystupování a v držení klidu se předvedl spíše Pavel. „Pořád to ale nebyl horký souboj. Andreji Babišovi dali auru, že je jejich největší soupeř a jak se těší, že se s ním v jediné společné debatě před prvním kolem voleb lidově řečeno servou a budou mu moci vrátit úder. Tím ho však neustále zhmotňovali a dávali mu autoritu vyzyvatele, předáka soutěže. Měli ho přehlížet a jet si své,“ komentoval Kubáček.

Zdůraznil, že Pavel a Nerudová opakují chybu vyzyvatelů Miloše Zemana z prezidentských voleb před pěti lety. „V podstatě zhmotňují to, co nemusí. Jsem fascinován tím, jak Babiše prožívají. Jak jím žijí, zhmotňují ho, když tam není, a dávají najevo, že on je číslo jedna a oni bojují o dvojku,“ nechápal Kubáček.

Nerudová jako komandant

Klempíř podotkl, že Babišův duch a energie se vznášely nad oběma řečníky jako silový oblak. „Nebyl tam, ale vlastně byl. Dostal od Pavla červenou čepici s nápisem ‚generál‘. Následně ji Pavel dal na místo nepřítomného. Byl to výrazný symbol, jako by Babiš byl tím generálem. Byla to psychologická chyba, neměl to dělat,“ zdůraznil.

Následně však vyzdvihl Pavlův výkon. „Naučil se pracovat s humorem a jeho tým odvedl skvělou práci. Z nevýrazného člověka, který působil jako loutka, je nyní mediálně velmi silný člověk, který se nebojí humoru. To bylo jeho zbraní. U Nerudové jsem přemýšlel, kdo je větším komandantem. Chvílemi to byla ona,“ zhodnotil debatující dvojici.

Tagy: