Revoluce ve zdravotnictví: Pomocí videohovoru na pohotovost. Ale jenom v jednom kraji

Jihočeský kraj od 1. srpna spouští on-line pohotovost. Na snímku hejtman Martin Kuba (ODS) vysvětluje, jak projekt funguje.

Jihočeský kraj spouští on-line pohotovost

Konec zdlouhavému dojíždění, hodinám prosezeným v čekárnách a riziku nákazy. Jihočeský kraj pro své občany od 1. srpna spouští pilotní projekt on-line pohotovosti. Zdarma, 365 dní v roce a 24 hodin denně, se mohou lidé po registraci obrátit na nasmlouvané praktické lékaře, a to jak pro dospělé, tak pro děti a dorost. Skrze chat či videohovor mohou obyvatelé Jihočeského kraje zkonzultovat svůj zdravotní stav i obdržet eRecept. Hejtman Martin Kuba (ODS) si od nové služby slibuje odlehčení přetíženým pohotovostem i jednodušší dostupnost lékařské péče.

„Kvůli nedostatku lékařů v České republice je čím dál složitější udržet pohotovostní služby. Proto jsme připravili projekt, který může tuto situaci pomoci řešit. V této chvíli budou Jihočeši, jediní z celé České republiky, kteří budou mít možnost využívat služeb on-line pohotovosti,“ informoval Kuba v tiskové zprávě kraje.

ČTĚTE TAKÉ: Mirai Navrátil skončil v nemocnici, musel podstoupit náhlou operaci. Kapela ruší koncerty

Pilotní projekt bude od 1. srpna dostupný pro obyvatele Jihočeského kraje čtyřiadvacet hodin denně, sedm dní v týdnu úplně zdarma. Podle hejtmana by lékaři prostřednictvím videohovorů či chatu mohli poskytnout základní diagnózu pacientům, kteří by nemuseli k ošetření cestovat a vyhnuli by se dlouhému čekání v ordinacích.

Inspiraci kraj našel v severských zemí

„V současné chvíli je stále složitější udržet pohotovosti, kde jsou praktičtí lékaři celé odpoledne k dispozici. Příkladem jsou menší města. Do budoucnosti je naprosto zjevné, že tento systém bude platit u velkých nemocnic. Ministerstvo zdravotnictví má plán navázat tyto pohotovosti na urgentní příjem,“ přiblížil Kuba ve videu.

Dojíždění na pohotovosti s neakutními stavy je pro mnohé občany – nejen v Jihočeském kraji – náročné. „Když máte nachlazené dítě nebo na pohotovosti potřebujete něco vyřešit, tak vám to zabere hodně času. Mnohdy v chřipkových epidemiích sedíte v čekárně s řadou dalších pacientů, kdy se děti mohou ještě vzájemně nakazit. A přitom dnes umíme situaci řešit jinými způsoby,“ pokračoval.

Inspiraci kraj našel v evropských zemích na severu. „Zde je v moderním zdravotnictví naprosto běžné spojení s lékařem pomocí videohovoru, telefonu nebo chatu. S pacientem zkonzultuje to, co potřebuje, a mnohdy zjistí, že řada cest na pohotovost nebo do nemocnice je zbytečná. Pacientovi doktor zašle eRecept, v lékárně si ho dotyčný vyzvedne – a v dalších dnech se spojí se svým praktickým lékařem,“ líčil hejtman.

Pilotní projekt v Jihočeském kraji by mohl pomoci řešit dva hlavní problémy: přehlcení pohotovostí a nabídnout občanům možnost, jak řešit své nekomplikované zdravotní obtíže kdykoliv a poskytnout jim lékařskou konzultaci bez nutnosti cestování.

Dnes v České republice podobnou službu nabízejí některé firmy svým zaměstnancům v rámci benefitu. „Nejedná se o součást běžného zdravotního pojištění. My jsme vysoutěžili veřejnou zakázkou firmu, která má nejen technickou platformu, ale také dlouhodobě nasmlouvané lékaře: praktiky pro dospělé i děti a dorost,“ doplnil Kuba.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Nic mě nebavilo, líčí první projevy rakoviny plic Lenka. Po dobré zprávě vyhledala psychiatra

„On-line jihočeská pohotovost neslouží k poskytování neodkladné či akutní péče, avšak může fungovat jako alternativní kontakt mezi pacientem a lékařem. Prostřednictvím moderních telekomunikačních technologií lze posoudit a navrhnout pacientovi vhodný individuální léčebný postup a zároveň vystavit eRecept,“ dodala Ivana Turková, vedoucí odboru zdravotnictví.

Aby mohli lidé on-line pohotovost využívat, je důležité, aby se zaregistrovali a vytvořili si účet. Službu budou moci občané Jihočeského kraje s trvalým pobytem jako jediní v České republice využívat zdarma. A to i v případě opakovaného kontaktu s lékařem.

Jak registrace probíhá?

  1. Na webu Jihoceskapohotovost.cz zájemce klikne na ikonu nová registrace.
  2. Zadáte telefonní číslo, na nějž vám následně přijde čtyřmístný ověřovací kód, který zadáte.
  3. Poté zadáte svůj e-mail a heslo, obojí se zadává dvakrát.
  4. Následně vyplníte osobní údaje: jméno a příjmení, titul a občanství.
  5. Krok s prémiovými službami občané Jihočeského kraje přeskočí.
  6. Stránka s názvem Ekarta slouží k nastavení – jestli chce člověk mít informace jen pro sebe nebo dostupné i lékaři, s nímž se spojí, případně s odborníkem, kterého sami zadáte.
  7. Následně je člověk registrován a vyplní dotazník.
  8. V něm člověk uvede adresu – trvalé bydliště v Jihočeském kraji následně garantuje využívání služby on-line.
  9. Následuje ověření totožnosti, kdy se zadává rodné číslo.
  10. Další krok umožňuje přidat rodinné příslušníky. Tento krok je možné doplnit i později.
  11. Na e-mail je poté posláno potvrzení o registraci, kde je nutné informace potvrdit.
  12. Gratulujeme, jste úspěšně registrován a můžete využívat služeb odborníků.

Kuba také přiblížil, jak jsou ošetřeny možné podvody. „Systém bude v konečném případě párovat rodné číslo. Navíc při kontaktu s lékařem je nutné uvést občanský průkaz pro vizuální kontrolu. A existuje také databáze, která bude kontrolovat, zda je dotyčná osoba skutečně občanem Jihočeského kraje,“ vysvětlil.

Lékařské konzultace skrze službu budou možné prostřednictvím počítače či chytrého telefonu. Spojení s lékařem bude k dispozici do 30 minut od zadání požadavku a budou probíhat formou chatu či videohovoru.

Digitalizace zdravotnictví je podle Jihočeského kraje příležitostí, jak velmi zefektivnit celé zdravotnictví, včetně pozitivních dopadů do ekonomiky.

„V jihočeském zdravotnictví podporujeme rozvoj digitalizace a výměny zdravotnických záznamů pacientů mezi zdravotnickými zařízeními. Telemedicína díky moderním přístupům zjednoduší a zefektivní přístup k lékařské péči. Možnost poskytování vybraných zdravotních služeb on-line tak, aby pacient nemusel nikam cestovat, nikde čekat a během několika minut vyřešil svůj zdravotní problém, znal diagnózu a obdržel eRecept, je to, co od on-line jihočeské pohotovosti očekáváme,“ dodal hejtman.

Tagy: