Do domovů pro seniory nesmí návštěvy. Při komunikaci pomáhá telefon či Skype

Domov seniorů

Současná situace v domovech pro seniory

Hygiena v Praze zakázala návštěvy v nemocnicích a sociálních zařízeních na jeden měsíc od 18. září. Nařízení se dotklo i seniorů, kteří žijí v pečovatelských domech. Ti nyní se svou rodinou a přáteli mohou komunikovat především prostřednictvím telefonů nebo Skype.

K tomu, aby se mohli senioři spojit se svými známými a rodinou, využívají především techniku – telefony, tablety nebo počítače. V Domě u Agáty v Řeporyjích ale mají obyvatelé zařízení navíc možnost sejít se s návštěvníky u vchodu a hovořit spolu přes sklo.

Pokud za seniorem někdo přijde, tak si sedne k hlavnímu vchodu a prostřednictvím mobilního telefonu komunikuje se seniorem, který sedí za sklem. „Přišel jsem za dlouholetou přítelkyní, za kterou jezdím pravidelně třikrát týdně. Nyní, jak je setkání přes sklo, se vždy domluvíme jestli něco nepotřebuje a alespoň na chvíli si spolu povídáme,“ popsal situaci jeden z návštěvníků domu.

Ředitelka Domu u Agáty Illona Kněžínková nabízí ubytovaným seniorům i další možnosti, jak se se svou rodinou a přáteli spojit. „Máme to připravené tak, že na tabletu je zapnutý Skype, následně pracovnice obcházejí pokoje a zprostředkovávají na určitý čas komunikaci s rodinou,“ popisuje další možnost Kněžínková.

Druhým rokem je klientkou domu i paní Eva, která popsala, jak s rodinou během pandemie komunikuje: „S rodinou mluvím převážně telefonicky, protože bohužel nejsem natolik moderně vybavená, abych měla počítač.“

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) popsal, jak by měla vypadat setkání po zákazu návštěv. „Jakmile skončí zákaz návštěv, budou návštěvy probíhat pokud možno venku, kde je riziko nákazy menší. Sejdou se dvě osoby najednou, které by měly mít respirátor, aby se na seniora případně virus nepřenesl.“

Tagy: