Zvlášť závažné zločiny: Vrazi důchodců aneb Stodolovi jako nejobávanější manželé Česka

Manželé Dana a Jaroslav Stodolovi

Jak se ze Stodolových stali nejobávanější manželé Česka

Společným sňatkem stvořili jednu z nejobávanějších dvojic Česka, která má na svědomí největší případy sériových vražd v historii naší země. Dvakrát rozvedená Dana Bábiková a čtyřikrát soudně trestaný Jaroslav Stodola mají na svědomí osm mrtvých seniorů z let 2001–⁠2002. Příběh manželů Stodolových vám redakce CNN Prima NEWS přináší v seriálu ZVLÁŠŤ ZÁVAŽNÉ ZLOČINY, který pojednává o největších kriminálních případech od začátku tisíciletí.

Příběh bestiální dvojice má své kořeny na prahu tisíciletí. Dana, tehdy ještě Bábiková, se z rodného Slovenska přistěhovala za svojí matkou do Slavošova na Kutnohorsku. Měla za sebou dvě neúspěšná manželství. To první právě s Jaroslavem Stodolou. Druhé ji zavedlo do Kanady, kde pracovala v baru. Nakonec se ale vrátila zpět do Česka, kde se po několikaletém odloučení rozhodla znovu dát šanci několikrát trestanému Stodolovi.

Zvlášť závažné zločiny

Seriál CNN Prima NEWS, ve kterém reportér Václav Janata čtenářům představuje největší kriminální kauzy posledních desetiletí v Česku.

Ani jeden z manželů nebyl schopný udržet si práci a dvojice často řešila finanční problémy. Východisko ze svízelné situace našli v loupení. Jejich první obětí se stal sedmasedmdesátiletý senior z nedalekých Chabeřic, který byl v Posázaví známý tím, že půjčuje peníze. Maskovaní manželé ho přemohli v jeho domě, svázali ho a sebrali 160 tisíc korun. Přepadený muž útok přežil.

Už za měsíc ale Stodolovým došly peníze, a tak udeřili znovu. Tentokrát si vybrali svého pětasedmdesátiletého souseda. Jaroslav Stodola se nad ránem vyplížil z domu, zatímco jeho žena snídala s matkou a tvrdila jí, že si manžel přispal. Akce se ale zvrtla a z původně plánované krádeže se stala vražda. Senior totiž strhl Stodolovi punčochu z hlavy a ten ho ve strachu z prozrazení uškrtil, přenesl do postele a celý dům zapálil. Policisté případ uzavřeli jako sebevraždu. Stop po úderech do hlavy ani škrcení si lékař nevšiml. Označuje se to jako první z celé řady pochybení policie.

Fingované sebevraždy jako poznávací znamení

Vražda vlastního souseda a k tomu zpackané vyšetřování manželům Stodolovým dodalo odvahy k dalším vraždám. Jejich brutalita rostla. Během několika následujících měsíců se zvyšoval počet přepadení, zmizelých seniorů a vražd, ale také chyb ve vyšetřování. Fingované sebevraždy se staly téměř poznávacím znamením manželů. Kriminalisté si přitom jednotlivé případy stále nedokázali spojit.

Když dvojice přepadla manželský pár v Měchonicích, Stodola měl oba seniory uškrtit elektrickým kabelem. Zavražděné pak nechal v jejich domě, kde zapnul plynový sporák. Přestože na mrtvých tělech musely být patrné stopy po škrcení a odborníci upozorňovali na fakt, že sporák nemohl plynem zaplnit celý dům, závěr vyšetřování zněl jasně – sebevražda.

Ubodání a noc se zavražděnou obětí

Přímý podíl na vraždách ale neměl jen Stodola. Hned v dalším případu byla hlavním pachatelem i jeho žena Dana. V září 2002 odjela do Jihočeského kraje, kde se pomocí historky, že je obětí ničivých pražských povodní, seznámila s další obětí. Sedmaosmdesátiletá žena Stodolové uvěřila a pozvala ji k sobě domů. Následoval scénář podobný všem předchozím.

Vražedkyně svou oběť svázala a nutila ji prozradit, kde má ukryté peníze. Když odmítla, Stodolová ji několikrát udeřila kuchyňským válečkem a následně ubodala. V domě s mrtvou ženou ještě přespala a druhý den ráno odcestovala bez peněz zpět domů.

Chyba, která je stála svobodu

Ten nejbrutálnější čin ale měli manželé stále před sebou. Vyhlédli si dům v Brněnci, kde bydlela dvaadevadesátiletá seniorka se svou dcerou. Ženám patřila ubytovna, kde manželé bydleli a tak předpokládali, že jejich přepadením získají mnoho peněz.

Nepočítali ale s tím, že jejich oběti mají hosta, další dvaašedesátiletou ženu. Během několika minut ženy přemohli a všechny tři oběti škrtili. Nejmladší z nich pak po její smrti odtáhli do koupelny, aby se opět pokusili nafingovat, že šlo o rodinný spor, který skončil sebevraždou. Dana Stodolová oběti podřezala žíly na rukou. Nejstarší seniorka se ale po odchodu Stodolových z domu jako zázrakem probrala z bezvědomí a zavolala pomoc.

Výjimečný trest pro vrahy, ale pykali i policisté

Poslední, trojnásobná vražda se začala podepisovat na Jaroslavově psychickém stavu a na rozdíl od jeho manželky jej zřejmě trápilo svědomí. Stále častěji užíval různé léky a pil alkohol. V té době už také kriminalistům bylo jasné, že přibývající případy mrtvých seniorů nejsou pouhé náhody, které spolu nijak nesouvisí. Nakonec vyšetřovatelům i přes mnoho předchozích chyb pomohlo štěstí.

Jen krátce po jednom z přepadení totiž potkal manželský pár policista, který Jaroslava Stodolu znal z jeho dřívějších případů. Náhodné setkání si spojil s nahlášeným přepadením a napříč několika kraji se okamžitě rozběhlo vyšetřování. Stodolovi brzy skončili ve vazbě. Jejich dopadení šlo ale ruku v ruce s odhalením mnohačetného pochybení policie. Následkem toho v Kutné Hoře odstoupilo celé vedení policie. Konečné obvinění manželů čítalo 17 trestných činů včetně 8 vražd.

V sérii výslechů jako první nevydržel mlčet Jaroslav Stodola. Detektivové ale nepočítali s tím, že svou ženu bude krýt, ta toho dokázala dokonale využít a svou roli v případech jednotlivých vražd soustavně zlehčovala. Zvrat nastal, když v jednom z případů sama svedla vinu na svého manžela, který ji v tu chvíli krýt přestal.

Výjimečné tresty si oba vyslechli při společném procesu v dubnu roku 2004, kdy byli odsouzeni na doživotí. Během pobytu ve vězení si vzájemně psali dopisy, o setkání, které by jim bylo umožněno, ale nestáli a po dvou letech se rozvedli. V tuto chvíli si stále odpykávají doživotní tresty a za dva roky mohou požádat soud o propuštění.

Tagy: