Mrazivá svědectví tragické nehody u Strekova: Holčičku jsme oživovali až do konce, řekl hasič

Tragická nehoda na Slovensku si vyžádala život tří lidí, včetně těhotné ženy.

Tragická nehoda u Strekova

Vždy jsou to hrozné situace, o to těžší je, když jsou tam děti, jako tomu bylo teď. Těmito slovy hodnotil zásah u tragické nehody, jež si v neděli u slovenského Strekova vyžádala životy tří lidí, velitel hasičského zásahu Patrik Švajda. Pro deník Nový Čas rovněž popsal, jak se s kolegy pokoušeli zachránit osmiletou Preu Sofii. Svá vyjádření k nehodě poskytli rovněž kněz Zsolt Farkaš, který se na místě náhodou ocitl, a Zita Cseri, starostka obce Veľké Ludince, z níž pocházela zesnulá těhotná učitelka Eva.

Při tragédii zemřela i jednatřicetiletá těhotná učitelka Eva a její o šest let starší manžel Marek. Jediným přeživším z celé rodiny je roční Timonek. „My jsme při oživování holčičky asistovali až do konce. Vždy jsou to hrozné situace, o to těžší je, když jsou tam děti, jako tomu bylo teď. V tu chvíli to ale musíte brát profesionálně, na nás to vždy dopadne až poté, co je po všem,“ řekl pro web Nový Čas Švajda.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: U zámku Neuschwanstein muž shodil dvě ženy z mostu, jedna zemřela. Měl je sexuálně obtěžovat

Velitel zásahu také popsal, jak těžké je zažívat podobně smutné osudy na pravidelné bázi: „Snažíme se nenosit si to domů. Samozřejmě nad těmito akcemi přemýšlíme, ale nemůžeme jít příliš do hloubky, protože v naší práci se takovéto věci dějí příliš často. Nedá se na to připravit, nacvičit to, určitý nadhled získáváme zkušenostmi. Naučit se to ale nedá, to je můj názor. Někdo přijde, zažije to poprvé, podruhé a musí se s tím naučit žít. Taková je naše práce.“

Kněz dával poslední pomazání

Na místě tragédie se náhodou ocitl i katolický kněz Zsolt Farkaš, který neváhal a nabídl svou pomoc. „Modlili jsme se za ně. Nezasahoval jsem však záchranářům do práce a spíš jsem se snažil pomoci tam, kde jsem mohl. Například jsem pána z volva odnesl na nosítkách do vrtulníku,“ uvedl a dodal, že byl k dispozici i pro příchozí. „Všem jsem dal pomazání, a to včetně zemřelých,“ upřesnil.

K nehodě došlo poté, co auto mladé rodiny z dosud neznámých příčin přejelo do protisměru, kde se střetlo s protijedoucím vozem. Jeho posádka si z kolize odnesla pouze lehká zranění. Tragédie se odehrála mezi obcemi Pribeta a Strekov. Jejím viníkem je podle policie sedmatřicetiletý řidič a hlava mladé rodiny. „Zda měl nějaké zdravotní problémy, ukáže až pitva,“ uvedl pro web Tvnoviny.sk Jozef Veverka, dopravní soudní znalec.

K rodině zesnulé Evy, jež pocházela z obce Veľké Ludince, měla blízko i tamní starostka Zita Cseri. „Malého Timonka si vzali před pár dny z nemocnice, a pokud vím, bude se o něj prozatím starat Evina sestra,“ uvedla pro Nový Čas a dodala, že ale netuší, jak to bude dál a zda u ní chlapeček zůstane, nebo zda si ho do péče vezmou například prarodiče.

Tagy:
Slovensko Nové Zámky nehoda u Strekova