Vémolův soupeř Langer: Během chvíle můžu všechno ztratit. Rád se nechám Karlosem prověřit

Odpovídá stroze a bez přehánění. Tvrďák už napohled. Pavol Langer v sobě MMA zápasníka nezapře. Málokdo by však tipoval, že se živí jako IT odborník. Sobotní souboj s Karlosem Vémolou lze označit za střet dvou světů. Přes značné rozdíly si ale oba bojovníci vyjadřují pouze respekt. „Je čest, že se mohu nechat prověřit zápasníkem jako je on,“ říká o českém Terminátorovi slovenský bijec v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Do vašeho zápasu s Karlosem Vémolou zbývá pár dnů. Jak se aktuálně cítíte?
Dobře. Jsem si vědom toho, že jsem přípravu odtrénoval tak, jaké jsem měl možnosti. Neboli vím, že jsem do toho dal všechno. A věřím, že to půjde jako celou přípravu, že nedojde k žádnému zranění nebo těžkostem a předvedu nejlepší možný výkon.

ČTĚTE TAKÉ: Že budu snadnou kořistí? Rád soupeři hodím do plánů vidle, říká Procházka před UFC

Mnoho z předešlých soupeřů Vémoly zpětně přiznalo, že byl na ně před zápasem s ním vyvíjen mimořádný tlak. Ze strany veřejnosti i médií. Jak to vnímáte vy?
Myslím, že podobné to bylo před zápasem v Německu, kde jsem nastupoval proti Alexanderovi Poppeckovi. Takže to už mě na to trochu připravilo. Jinak bych řekl, že je to celkem v normě. Ani mě víc nezastavují lidé. Žiju si dál svůj život.

Jak jsme mohli vidět v jedné z videoupoutávek Oktagonu, jezdíte do práce městskou hromadnou dopravou. Ani tam vás lidé víc neoslovují?
Ne, ne. Vše je v pořádku, nemám to, že by mě lidi zastavovali. Jen sem tam mi někdo řekne, že mi drží palce. Ale není to nějak přehnané.

Vémola se rád před soubojem dostává do stavu, kdy soupeře prakticky nenávidí. Ale přiznal, že ve vašem případě to bude těžké. Jak to máte s vnímáním rivalů vy?
Tohle já před zápasem nepotřebuju. Vnímám to čistě po sportovní stránce. Není to pro mě hnací motor.

S čím půjdete do této bitvy?
Že mám tu čest, že se mohu nechat prověřit zápasníkem jako je on. A taky tam půjdu s tím, že vím, co jsem odtrénoval, a chci tam nechat alespoň polovinu toho, co jsem nechal v tréninku.

Po posledním zápase Vémoly na pražské Štvanici někteří diváci i bučeli. Vy jste se ho ale zastal…
Něco takového si nezaslouží žádný bojovník, a už vůbec ne na domácí půdě. Zvlášť, když zápas vyhrál. Z tohoto hlediska to bylo neuctivé.

Můžete říci svůj odhad, jak bude váš zápas probíhat a jak skončí?
Jsem mimo podobné predikce. Až zápas ukáže, jak to dopadne, jinak to jsou jen řeči.

Ani neřeknete, zda to podle vás dopadne na body, nebo před limitem?
Všechno je možné. Je to MMA. A to je na tom sportu krásné, že tam může člověk během chvíle všechno získat, nebo ztratit.

Člověk může prohrát s leckým. Stejně tak může nad kýmkoliv vyhrát.

Když jste přešel mezi profesionály, porazil vás v prvním kole Machmud Muradov. Ještě předtím jste ale zaznamenal prohru mezi amatéry v souboji s Magomedem Ankalajevem. Co to pro vás tehdy znamenalo? Jsou to prohry z počátku kariéry s bojovníky, kteří jsou teď v UFC.
Žádná prohra není nic pěkného, s čím by člověk vstával druhý den s úsměvem na tváři. Ale je to součást života. Ne každému jde vždy vše, na co sáhne. Na to jsou zápasy, aby se z nich člověk dokázal i poučit. A jak plyne čas, tak prohry člověka až tolik netíží. V případě lidí, které jste zmínil, je pro mě spíše hrdost, že jsem s nimi mohl sdílet ring a mám zkušenost s takovými bojovníky.

Když je řeč o soupeřích, kteří jsou teď v UFC, je pro vás třeba tato organizace vysněnou metou?
Nedívám se zas tak daleko. Jsem realista, mám 32 let, moje bilance není nejoslnivější. A nedávám si cíle, že toto musím a toto nemusím. Soustředím se jen na daný zápas a to je vše.

Chápu, ale lidé mívají sny…
Nepřemýšlím nad tím. Myslím, že už jsem minul tu dobu, kdy bych pro ně byl atraktivní. Nebo kdy by se dala udělat bilance… Nevím no, nikdy neříkej nikdy, ale jsem v tomhle realista.

Na české scéně nezápasí nikdo s větším jménem než právě Vémola. Není možné, že kvůli tomu půjdete do souboje s přehnaným respektem?
Jdu s respektem do každého zápasu. Jsem si totiž vědom všech možností. Člověk může prohrát s leckým. Stejně tak může nad kýmkoliv vyhrát.

Zápasit se bude v Bratislavě, na vaší domácí půdě. Co to pro vás znamená?
Určitě je to pro mě velmi důležité. Je to zodpovědnost vůči všem, co si koupili lístky. A chtěl bych poděkovat všem lidem, kteří mě tam přijdou podpořit. Doufám, že je nezklamu a předvedu takový výkon, který se jim bude líbit.

Studoval jste biomedicínské inženýrství. Proč jste se tomuto oboru nakonec nevěnoval?
Nenašel jsem uplatnění na trhu práce, které by se mi líbilo. Respektive, které by bylo tak finančně ohodnocené a splňovalo moje požadavky.

V současnosti děláte v IT společnosti. Čím se přesně zabýváte?
Pracuji jako informatik a přiděluji uživatelům různé pravomoci. Stejně tak řeším i jejich uživatelské problémy.

Podívejte se na poslední zápas Karlose Vémoly:

Tagy:
Německo Bratislava Karlos Vémola Oktagon MMA Machmud Muradov Ultimate Fighting Championship Pavol Langer Oktagon 47