Večírek ministerstva začal dříve než střelba na fakultě, hájí se Jurečka. Připustil pochybení

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Měl Jurečka zrušit vánoční veřírek?

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) prolomil téměř po týdnu mlčení ohledně resortního vánočního večírku konaného v době tragické střelby na filozofické fakultě. Ve vyjádření pro deník Blesk uvedl, že zprávy o útoku přicházely až několik hodin po zahájení akce. Zpětně však uznal, že mohl celou situaci lépe vyhodnotit. Šéf resortu rovněž zdůraznil, že se ihned zúčastnil mimořádného jednání vlády, přičemž lidé v tu dobu již večírek opouštěli.

Večírek ministerstva označil Jurečka v odpovědi Blesk jako „vánoční setkání se zaměstnanci“. „Myslím, že vánoční či jiná neformální setkání jsou zcela běžná i v soukromém sektoru a bezpochyby v tento den probíhalo nespočet podobných akcí po celé zemi,“ uvedl ministr a připomněl, že akce začínala již od 15 hodin.

K TÉMATU: Jurečkův večírek v den střelby? Naprosto mimo můj citový svět, nechápe Kalousek. Ministr mlčí

Jurečka zdůraznil, že zprávy o útoku se k němu dostaly až mnohem později. „Více o tom, co se stalo, jsem se stejně jako všichni ostatní dozvěděl až kolem 19. hodiny. Že je na místě více zraněných a mrtvých lidí, policie oficiálně oznámila jen krátce předtím,“ sdělil ministr.

Na hrůznou událost reagoval v půl sedmé večer, kdy umístil na sociální síť X příspěvek, v němž o tragédii napsal, že se jedná o „situaci, ve které docházejí slova“. Rovněž dodal, že myslí na všechny oběti, zraněné a jejich blízké.

Do této doby se prý Jurečka snažil co nejvíce věnovat zaměstnancům resortu, kvůli nimž bylo setkání organizováno. „V tu chvíli jsem neměl podrobnější informace o tom, co se stalo. Ještě večer jsem se ve 21 hodin zúčastnil mimořádného jednání vlády,“ vypíchl s tím, že většina účastníků se v tu dobu již postupně rozcházela domů.

Jednalo se o přešlap?

„Uznávám, že jsem celou situaci mohl vyhodnotit rychleji, a kdybych měl informace v plném rozsahu dříve, akci bychom zrušili výrazně dřív. Omlouvám se, pokud naše vánoční setkání kohokoliv pobouřilo,“ reagoval ministr na kritiku, jež se snesla na jeho hlavu v závěru minulého roku.

Připomněl rovněž svou účast na pietě během státního smutku těsně před Štědrým dnem s tím, že stále myslí na pozůstalé. „Považuji ale současně za důležité, abychom se nenechali paralyzovat strachem,“ dodal lidovecký šéf resortu.

Deník Blesk oslovil i premiéra Petra Fialu (ODS) s otázkou, zda se hodlá touto událostí zaobírat v koalici, ovšem předseda vlády nereagoval.

Jurečka ale neodpověděl na otázku deníku, zda se na večírek po mimořádném jednání vlády vrátil. Někteří svědci totiž tvrdí, že akce neskončila po jeho odchodu, ale pokračovala v budově ministerstva ještě kolem půlnoci. Tato verze však nebyla potvrzena.

Tagy:
Marian Jurečka střelba večírek Petr Fiala pieta zaměstnanci vláda jednání vlády Filozofická fakulta Univerzity Karlovy Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky vánoční večírek státní smutek filozofická fakulta