Verstappen triumfoval v Japonsku, příště může slavit titul. Red Bull ovládl Pohár konstruktérů

Úřadující mistr světa formule 1 Max Verstappen ovládl Velkou cenu Japonska a jeho tým Red Bull si zajistil šest závodů před koncem sezony triumf v Poháru konstruktérů. Nizozemský jezdec porazil na trati v Suzuce o více než 19 sekund Landa Norrise, třetí dojel další pilot McLarenu Oscar Piastri, který vybojoval premiérové umístění na stupních vítězů v kariéře.

Pětadvacetiletý Verstappen oslavil třinácté vítězství v sezoně a osmačtyřicáté v kariéře. Zároveň se přiblížil třetímu mistrovskému titulu za sebou. Po odstoupení týmového kolegy Sergia Péreze zvýšil náskok v čele šampionátu před mexickým jezdcem na 177 bodů. Titul může slavit už v rámci příští Velké ceny Kataru, která se uskuteční od 6. do 8. října a kde je na programu i samostatně bodovaný sprint.

Red Bull ovládl Pohár konstruktérů pošesté v historii a podruhé za sebou. Po patnáctém triumfu v sezoně má v čele nedostižný náskok 318 bodů před Mercedesem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: První Rus v NHL odsoudil invazi na Ukrajinu. Jsem znechucený, přiznala hvězda Calgary

Verstappenovi se povedlo v Japonsku zapomenout na týden starý nezdar ze Singapuru, kde dojel pátý a přerušil rekordní sérii deseti triumfů za sebou. Nizozemský vítěz kvalifikace měl potíže s uhájením vedení jen v úvodu. Po horším startu ustál útoky Piastriho a Norrise.

Při soubojích na chvostu pole si naopak poškodili vozy Valtteri Bottas, Čou Kuan-jü, Alexander Albon a Esteban Ocon. Kvůli úlomkům na trati vyjel safety car. Bottas měl později kolizi také s Loganem Sargeantem a odstoupil.

Nepovedený závod prožil také Pérez. Mexičan se nejprve propadl kvůli brzké výměně gum na 18. místo a obdržel trest pěti sekund za porušení pravidel při jízdě za safety carem. Vzápětí Pérez narazil do Kevina Magnussena z Haasu a musel vyměnit přední křídlo. Po návratu na trať ještě vytlačil v režimu virtuálního safety caru z dráhy Norrise a odstoupil. Na dráhu se vrátil ještě ve 40. kole, aby si odkroužil trest za předchozí kolizi, a pak už nepokračoval.

Verstappen držel v čele jistý náskok před dvojicí mclarenů. Mezi ně se snažil vklínit George Russell z Mercedesu, který místo dvou zastávek v boxech vsadil na jedinou. V závěru závodu ale ztrácel a propadl se na sedmé místo.

Stupně vítězů udrželi Norris s Piastrim, kteří si jen oproti startu prohodili pořadí. Dvaadvacetiletý Piastri se dočkal pódiového umístění ve své první sezoně v královské automobilové třídě. Čtvrtý dojel Charles Leclerc z Ferrari, domácí Júki Cunoda z AlphaTauri obsadil nebodovanou dvanáctou příčku.

Verstappen vyrovnal třináctým triumfem v sezoně maximum Michaela Schumachera z roku 2004 a Sebastiana Vettela ze sezony 2013. Od vlastního rekordního počtu výher z minulé sezony ho dělí ještě dva úspěchy.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Valentino Rossi pro CNN Prima NEWS: Čeká mě nejdůležitější závod. Snad se MotoGP do Brna vrátí

Tagy:
Formule 1 sport Red Bull Max Verstappen Ceny Oscar McLaren Automotive Grand Prix Japonska