Veselé oslavy vítězství Petra Pavla. Kdo je vysmátá moderátorka z tiskové konference?

Prezidentské volby jsou u konce, zvítězil v nich generál ve výslužbě Petr Pavel. Ten již dopředu představil svůj tým, který s ním má putovat na Pražský hrad. Jeho důležitou členkou má být i současná ředitelka komunikace Markéta Řeháková, která bude jeho oficiální tiskovou mluvčí. Ta při tiskové konferenci po Pavlově triumfu předváděla velmi veselý výstup před televizními kamerami a zaplněným volebním štábem.

Evidentní radost měla z vítězství Petra Pavla jeho budoucí tisková mluvčí na Pražském hradě. Řeháková se na tiskové konferenci často hlasitě smála a působila žoviálně, až velmi roztržitě.

Na výkon Řehákové a celou tiskovou konferenci nově zvoleného prezidenta Petra Pavla se můžete podívat ve videu níže.

Slova a výkon Řehákové se ovšem některým lidem vůbec nelíbil. Patří mezi ně například politolog Miloš Gregor. „První úkol pro Pavla: vyměnit Řehákovou. Vážně. Užila si kampaň, ale nechápe svoji roli,“ komentoval na sociální síti Twitter politolog.

Dále se množily texty o tom, že Řeháková si na své první podobné akci vede „příšerně“ nebo že je „opilá“. Kritický, avšak s jistým pochopením, byl spisovatel Petr Kukal. „Pavlovu mluvčí samozřejmě přemohly emoce a je úplně přirozené, že je trochu rozhozená. Není asi namístě ji z klidu svých obýváků povýšeně kritizovat. Současně ale asi platí, že kompetence k tomu být mluvčí jednoho z kandidátů nemusí stačit na to být mluvčí prezidenta republiky,“ komentoval Kukal.

Kritikou nešetřil například ani bývalý předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „Ta paní v modrém, asi tisková (mluvčí) prezidenta Pavla, je opilá, ne? Dost tu radost ztrapňuje,“ napsal na Twitter Bělobrádek.

U některých však Řeháková naopak našla zastání. „Rád bych se trochu zastal kolegyně, mluvčí Petra Pavla, která tady sklízí kritiku. Má za sebou asi nejnáročnější období své kariéry a právě teď se ji vyplavují endorfiny. Věřím, že svoji novou roli zvládne. Během kampaně jsem žádné významné stížnosti novinářů nezaznamenal,“ postavil se za Řehákovou Ladislav Štícha, sám tiskový mluvčí Bezpečnostní informační služby (BIS).

Řeháková s Pavlem spolupracuje od loňska

Markéta Řeháková není pro příznivce Petra Pavla neznámým jménem. V době prezidentské kampaně působila jako ředitelka jeho komunikace. Spolupráce Řehákové s čerstvě zvoleným prezidentem se datuje od května 2022. Tehdy totiž nastoupila do týmu Petra Pavla v projektu Spolu silnější.

Řeháková předtím pracovala jako bezpečnostní analytička ve společnosti Semantic Visions, kde se věnovala například detekci rizik na internetu nebo radila vládě v boji s covidovými dezinformacemi.

Vystudovala bakalářské obory mediální studia a žurnalistika a evropská studia na Masarykově univerzitě v Brně. Absolvovala také bezpečnostní studia na Birminghamské univerzitě ve Velké Británii. Dříve pracovala ve vydavatelství Economia pro Hospodářské noviny.

Tagy: