Vězně neznásilňujeme, žádné Guantánamo tu není, hájil se Lukašenko v rozhovoru pro CNN

Alexandr Lukašenko

Běloruská detenční centra nejsou horší než ta britská nebo americká. V exkluzivním rozhovoru pro CNN to řekl prezident Alexandr Lukašenko. Zároveň odmítl, že by v běloruských zařízeních docházelo k sexuálnímu násilí na zadržovaných. Rozhovor natáčel reportér CNN Matthew Chance.

Chtěl byste využít této příležitosti a omluvit se lidem v Bělorusku za porušování lidských práv, ke kterým pod vaší vládou došlo?
Ne, nechtěl bych využít této příležitosti. Když už, tak bych to udělal přes běloruská média. Jsou tady docela dobrá. Jaký by to mělo smysl na CNN? Nemyslím, že je to relevantní otázka. A v principu se nemám za co omlouvat.

Říkáte, že se nemáte za co omlouvat. Ale podle organizace Human Rights Watch několik zadržených občanů nahlásilo polámané kosti, vyražené zuby, poranění mozku, kožní rány a popáleniny od elektřiny. Amnesty International mluví o tom, že se z detenčních center stávají mučírny, kde byli protestující nuceni ležet ve špíně vysvlečeni donaha, zatímco je policie kopala a tloukla obušky. Nemyslíte, že to stojí za omluvu?
Víte, nemáme ani jedno detenční zařízení, jak říkáte, jako jsou Guantánamo nebo ty základny, které Spojené státy a vaše země vytvořily ve východní Evropě. Pokud jde o naše detenční zařízení, kde máme obžalované nebo vyšetřované, nejsou horší než ta britská nebo americká. To vám můžu garantovat. Navrhl bych, abyste prezentoval konkrétní fakta, a ne názory nebo výroky nějakých pochybných lidskoprávních organizací.

Nemyslím, že Human Rights Watch nebo Amnesty International jsou pochybné. Jsou mezinárodně uznávané, tvoří standard lidskoprávního aktivismu. A mají k dispozici svědectví lidí zadržovaných ve vašich vězeňských táborech a detenčních centrech. Mužů i žen, kteří mluví o sexuálním násilí vůči nim, včetně znásilnění a pohrůžek jím. Říkáte, že je to jen vymyšlené, že je to podvrh?
Všechno, co jste právě řekl, je podvrh a výmysl. Garantuji vám, že je to podvod a výmysl.

Nicméně násilí, které se v tomto období odehrálo, z vás u velké části mezinárodního společenství udělalo mezinárodního vyvrhele. Jste hlavní představitel této země. V mnoha mezinárodních kruzích se za skutečnou vítězku loňských voleb a řádně zvolenou vůdkyni Běloruska považuje Svjatlana Cichanouská. Dokonce se jí dostalo pozvání do Bílého domu od prezidenta Bidena. Vás do Bílého domu nepozval, že?
Nechci se o té ženě bavit. Se ženami nebojuji a nehodlám ji nijak označovat v souvislosti s vedením opozice. Vůdce opozice je někdo, kdo žije v této zemi a má jiný názor. A vede kampaň za prosazení tohoto alternativního názoru. Takoví lidé v Bělorusku nejsou. Jsou tam někde na vaší straně a vy je platíte.

Ne, utekli ze země, protože se tady báli zůstat. Lidé, kteří zůstali, byli uvězněni a zavřeni na 10, 11 let kvůli svým opozičním aktivitám a vy víte, že to tak je.
Podívejte se, pokud je někdo revolucionář, zapojil se do revoluce a navíc se tu snaží vyhrát bleskovou válku financovanou ze zahraničí, musí být připraven na všechno.

A co hrozba, ze které jste aktuálně obviňován – že ohrožujete hranice Evropské unie? Polská, litevská a další vlády říkají, že podporujete migranty z různých částí světa, aby přicestovali do Běloruska, a pak je tlačíte k hranicím těchto zemí, čímž vytváříte obrovský tlak na úřady zajišťující ochranu hranic ve státech Evropské unie. Přijímáte plnou odpovědnost za uprchlickou krizi, která v současnosti probíhá na bělorusko-evropských hranicích?
Máte nějaký skutečný důkaz o tom, že ty lidi tlačím k polským hranicím? Ne, nemáte a nemůžete mít.

Evropské vlády a představitelé EU říkají, že tímto způsobem využíváte migranty jako zbraň. Takhle to říkají. Že je to z vaší strany akt pomsty za evropské sankce a za to, že evropské země poskytují útočiště vašim disidentům. Co na tuto kritiku říkáte?
Máte mě za blázna? Moje země se nachází ve střední Evropě a je to malá země. Jak by 10 milionů lidí mohlo něco diktovat půl miliardě lidí? Nikomu se mstít nehodlám.

Tagy: