Český podnikatel, kterého věznili v Egyptě, už je doma. Manželka popsala jeho stav

Radovan Kobza

Čecha z Egyptu propustili

Dva týdny strávil český podnikatel Radovan Kobza v egyptském vězení. Teď se vrátil domů. Velkou úlevu a radost prožívá jeho rodina, která o něm několik dní neměla žádné informace a bála se o něj.

Několik slov poslala redakci CNN Prima NEWS Kateřina Kobzová, manželka zadrženého Čecha. „Máme manžela po 14 dnech konečně doma. Je pohublý a má co vyprávět,“ sdělila Kobzová.

Pětačtyřicetiletý podnikatel Radovan Kobza měl mít v Egyptě pracovní schůzku, ale podle informací CNN Prima NEWS na podnikatelskou cestu vyjel pouze s turistickým vízem. Cesta se mu však zkomplikovala při celní kontrole na egyptském letišti. Pracovně totiž cestoval se zdravotními pomůckami, které ale nebyly určené k prodeji. V kufru měl elektrody na kardiostimulátor, kvůli kterým měl mít podle rodiny i pracovní schůzku. „Zároveň tam vezl i neprodejné vzorky elektrod. Jsou to takové gumové hadičky,“ vysvětlila jeho manželka.

Jídlo dvakrát denně

Jenže obsah jeho zavazadla se nelíbil celní kontrole a Radovana Kobzu na letišti v Hurghadě zadržela. Rodina o něm neměla téměř žádné informace. „Je tam s dalšími spoluvězni. Dostane jednou, dvakrát jídlo a vodu, a co se týká oblečení, to mu zabavili a má týden jedno,“ popsala už dříve Kobzová.

„Český občan zadržený v Egyptě byl propuštěn z vazby. Místní úřady ho vyhostily bez dalšího postihu. V tuto chvíli je na cestě domů. Děkuji kolegům z české ambasády v Káhiře i na MZV ČR za vyjednávání s egyptskou stranou a egyptské straně za vstřícnost,“ sdělil na Twitteru ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD).

Podle informací CNN Prima NEWS konzulární úředník Radovana Kobzu navštěvoval ve vězení každý den. O tom, co se stalo, a jak vypadá egyptské vězení, se dozvíte více už příští týden v exkluzivním rozhovoru.

Tagy: