Vidina peněz nestačí. Dobrovolných vojáků je podle analýzy mnohem méně, než Moskva tvrdí

Náborový plakát v Petrohradu (5. 5. 2023)

Reportér CNN Prima NEWS o situaci na Ukrajině

Dobrovolných ruských rekrutů pro válku na Ukrajině je minimálně dvakrát méně, než Rusko tvrdí. K tomuto závěru dospěla analýza nezávislého listu The Moscow Times. K náborové kampani přistoupila Moskva po oficiálním ukončení mobilizace, podle expertů údajně proto, aby tím zabránila negativním reakcím obyvatel.

Rusové je vídají v obchodních centrech, na sociálních sítích, ulicích, ve výlohách kaváren a restaurací. Náborové billboardy, plakáty nebo brožury jsou v zemi na každém rohu. Mobilizační kampaň láká dobrovolníky do války na Ukrajině, rekrutů je ale podle nezávislého listu The Moscow Times mnohem méně, než Rusko uvádí.

Moskva v září minulého roku zahájila částečnou mobilizaci, která měla získat až 300 tisíc nových lidí. Kvůli nedostatku mužů ale Rusko posléze v hledání branců pokračovalo, jen k tomu hledalo jiné metody. Podle expertů nepřišla další oficiální mobilizace z toho důvodu, aby Kreml zabránil vzedmutí nevole obyvatel.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusové se v Mykolajivu pokusili zabít Zelenského. Ostřelování je nepřetržité, tvrdí Ukrajinci

Mobilizační kampaň cílí v Rusku především na mužské archetypální vlastnosti a patriotismus. „Naší prací je bránit vlast,“ uvádí se na jedné z náborových brožur.

Další velkou motivací pro potenciální brance může být slibovaná peněžitá odměna. Kreml láká na v Rusku výrazně nadprůměrný plat. Nabízí měsíční mzdu 204 tisíc rublů (asi 55 tisíc korun) a k tomu údajné bonusy za zabavení nepřátelských zbraní a dalšího vybavení.

O stovky tisíc lidí méně

I když žádné oficiální statistiky náborové kampaně k dispozici nejsou, list The Moscow Times dospěl k závěru, že rekrutů je zhruba dvakrát méně, než Rusko plánovalo.

„Ruská armáda pociťuje nedostatek vojáků, poddůstojníků i důstojníků,“ sdělil pro ruský nezávislý list vojenský analytik Pavel Lužin.

Státní agentura Tass v dubnu informovala, že jen v Moskvě se hlásí do zbraně každý den asi 300 lidí. Reportér The Moscow Times ale při návštěvě administrativní budovy zjistil, že jich každou hodinu přijde sotva deset.

Americká agentura Bloomberg s odvoláním na anonymní úřední zdroje v březnu uvedla, že Kreml hodlá letos naverbovat 400 tisíc lidí. Do tohoto výpočtu ale „hodil vidle“ sám ruský exprezident Dmitrij Medveděv, který v květnu prohlásil, že se k armádě přidalo v letošním roce 117 tisíc mužů. Pokud by verbování pokračovalo stejným tempem, potvrdí to zmíněné závěry.

„Potřebují nahradit padlé. Mimoto ale také potřebují vyměnit na frontě, protože jinak budou tamní jednotky úplně vyčerpané. Podle mého soudu tato kampaň nepřinese dostatek lidí. Nakonec tak možná budou muset provést další mobilizaci,“ uzavřel pro The Moscow Times vojenský expert Michael Kofman.

Tagy: