Vlna útoků na vozy SUV dorazila do Prahy: Gumy vypustili i moderátorovi CNN Prima NEWS

Vlna útoků na vozy SUV dorazila do Prahy. Aktivistické skupině známé jako „Tyre extinguishers“ (což se dá volně přeložit jako vypouštěči pneumatik), leží v žaludku vozidla, která považují za nadměrně velká a neekologická. Obětí řádění skupiny se stal i moderátor CNN Prima NEWS Michal Půr.

Aktivisté přilepení k podlaze autosalonu Porsche, blokování silnic, polévání aut barvou na autosalonu v Bruselu či rozdávání falešných pokut majitelům SUV. Ekoaktivisté o sobě dávají vědět v Evropě celkem často. Sportovně-užitková auta jsou podle nich amorální, protože jsou velká, těžká a spotřebují více paliva než menší auta. V ulicích měst jsou podle nich nebezpečná, protože představují hrozbu pro chodce a jiné účastníky silničního provozu. V Brně tato skupina vypouštěla pneumatiky už loni v září, pro Prahu je ale podobný útok novinkou.

ČTĚTE TAKÉ: Aktivisté poničili legendární BMW pomalované Andym Warholem. Posypali ho moukou

Před pár dny aktivisté vypouštěli gumy majitelům SUV v Dejvicích a na jiných místech Prahy 6. V dopise umístěném za sklem skupina řidičům oznamuje, že jejich příliš velká auta jsou marnivostí, která představuje problém pro celou společnost. Obsah dopisu zveřejnil na Twitteru známý moderátor CNN Prima NEWS Michal Půr:

Na facebookové stránce se „vypouštěči“ chlubí tím, že po Evropě tímto způsobem potrestali už víc než tisícovku řidičů. Jde samozřejmě o přestupek proti občanskému soužití. „Pokud by aktivista byl chycen při činu nebo by existovaly jasné důkazy, mohou policisté udělit pokutu do výše 10 tisíc korun,“ řekla redakci Autosalon.tv tisková mluvčí pražské městské policie Irena Seifertová. Hranice způsobené škody 10 000 korun je současně mezí, nad kterou lze útok posuzovat jako trestný čin.

„Jde samozřejmě o čirý vandalismus neboli poškození cizí věci,“ říká právník Jan Koníř. „Pokud ovšem pachatele nechytíte za rukáv při činu, je šance na jeho postih mizivá – stejně jako postih organizace, která ve skutečnosti žádnou organizací není,“ dodal.

Jak na věc

Hnutí Tyre extinguishers na svých stránkách uvádí návod, jak při vypouštění kol postupovat. Praví se v něm i toto: „Vypouštění pneumatiky si nejdříve několikrát vyzkoušejte na svém jízdním kole. K samotnému odvzdušnění kola SUV využijte příkrovu tmy a kamaráda, který vám při vypouštění bude krýt záda. Zdárné dokončení operace nám pak nahlaste e-mailem.“ Skupina nerozlišuje ani SUV s hybridním nebo čistě elektrickým pohonem. Podle ní i tato vozidla zamořují ovzduší a komplikují dopravu.

Skupina na svých stránkách uvádí, že jí jde o ochranu lidí před klimatickými změnami, znečištěním ovzduší a nebezpečnými řidiči. „Nenávidí je všichni, kromě lidí, kteří je řídí,“ tvrdí aktivisté ohledně vozů SUV.

Iniciativa se poprvé objevila v Londýně, ale v současnosti už členové hnutí bez konkrétního vůdce působí v Kanadě, USA, Švédsku, Německu, Rakousku, Švýcarsku, Nizozemí, Belgii i na Novém Zélandu.

Tagy: