Popravy i znásilňování. Symbolický tribunál v Haagu odsoudil Putina za válečné zločiny

Ruský prezident Vladimir Putin byl shledán vinným ze závažných zločinů, které souvisí s ruským vpádem na Ukrajinu. Rozhodl tak symbolický tribunál v Haagu v den výročí ruské invaze. Informovala o tom agentura Ukrinform.

„Nepochybujeme, že ruská invaze byla trestným činem. Soudíme tak i na základě výpovědí svědků a předvedených důkazů. Povaha trestného činu nasvědčuje tomu, že byl připravován dlouho před 24. únorem 2022,“ zdůraznil podle Ukrinformu ve svém rozhodnutí symbolický soud. Ten Putina odsoudil pochopitelně v jeho nepřítomnosti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: DEN PO INVAZI: Ukrajinská města jsou pod drtivou palbou, obránci na jihu proti Rusům padli

Zmíněným symbolickým procesem se zabývali světově uznávaní právníci a zapojili se i skuteční svědci. Účelem celé akce je vzbuzení zájmu a podpora myšlenky uskutečnit v budoucnu opravdový soud, který by posuzoval zločiny představitelů Moskvy přímo odpovědných za ruská zvěrstva na Ukrajině.

Kyjev i představitelé Západu dlouhodobě shromažďují důkazy o válečných a dalších zločinech, které okupanti v zemi za uplynulý rok napáchali. Kromě jiného jde o vraždění civilistů, znásilňování, deportace dětí do Ruska, popravy či mučení zajatců, rabování opuštěných domů a obchodů nebo jakékoliv nežádoucí chování Rusů v okupovaných oblastech, které je v rozporu se suverenitou Ukrajiny.

Tagy: