CNN ve Vuhledaru: Rusové u klíčového úseku fronty těžce krvácejí, přesto přicházejí další

Město Vuhledar se aktuálně stalo jedním z nejsledovanějších klíčových bojišť na Ukrajině. Nachází se totiž na průsečíku jižní a východní fronty bojů, tudíž je pro Ukrajince stěžejní, aby jej udrželi. Rusové o něj naopak mocně usilují. Štáb CNN se do zdevastovaného města na frontové linii dostal. Rusové tam mají obrovské ztráty, přesto posílají do pole další a další muže. Na místě bojují i zahraniční legionáři, kteří se pro americkou stanici svěřili se svými svědectvími a poznatky.

„První sluneční paprsky znamenají, že se snad vyhneme nekonečnému ruskému ostřelování,“ popisuje při příjezdu do válkou zmítaného Vuhledaru reportér CNN Alex Marquardt. Již samotná jízda přitom znamená vystavit se riziku, že se vůz stane terčem pro ruská děla či tanky.

Vuhledar se stal městem, po kterém Ukrajinci i Rusové mocně touží. Důvodem je, že se v něm protínají cípy jižní a východní fronty. Obě strany na nich svádějí krvavé boje.

Síly Kyjeva město neopouští ani přes nápor ruských vojáků, kteří tam mají ohromné ztráty. Přicházejí o muže i o vojenskou techniku. Okolní rovný terén plný polí je pro Ukrajince na vyvýšené pozici ve městě skvělým místem, odkud můžou Rusy odrážet. Ti se přitom stále snaží město ovládnout, a tak do bojů posílají další a další vojáky.

Rusům se nedaří získat kus země, své nepřátele ostřelují, podobně jako na mnoha jiných místech Ukrajiny. „Naprosto masivním způsobem devastují toto město, které je z velké části tvořeno panelákovými domy ještě ze sovětské éry,“ popisuje přímo na místě novinář CNN.

ČTĚTE TAKÉ: Nejen utužení Západu: Svoboda popsal tři klíčové body války na Ukrajině. O co Rusové přišli?

V bojích sužovaném městě již nezbylo příliš mnoho místních obyvatel. Válka je jednoduše vyhnala, spousta budov je navíc buď srovnána se zemí nebo silně poškozená raketami a artilerií nepřítele. Těch pár lidí, kteří zůstali společně s vojáky bojujícími za Ukrajinu, dobře ví, že se musí mít permanentně na pozoru. Ruské ostřelování totiž může nastat každou chvíli.

Americký legionář: Je to demokracie proti autokracii

Kromě zbytku místních a ukrajinských vojáků jsou ve městě také legionáři ze zahraničí, kteří se rozhodli na Ukrajinu vyrazit bojovat proti ruskému agresorovi. Mezi nimi je i americký voják Jason Mann zvaný „Doc“, což je běžně zkratka pro doktora či vojenského medika. Má za sebou službu v Iráku a Afghánistánu, ale poté začal pracovat pro technologického giganta Google jako softwarový inženýr.

Nynější válka jej však vyhnala zpátky na frontu. Na Ukrajině je již takřka od začátku konfliktu. „Tohle mění celý světový řád. Je to demokracie proti autokracii. Chceme nechat autokracii, aby v budoucnu řídila životy mnoha dalších lidí, nebo chceme zabránit tomu, aby se to opakovalo?“ řekl v rozhovoru pro CNN. Na dotaz, zda se mu přesně tohle honilo hlavou, když na Ukrajinu vyrazil, odpověděl: „Rozhodně. To je důvod, proč jsem tady.“ Žádné výčitky prý nemá.

Jeho oddílu se říká „Skupina falanga“ a v jeho čele je další cizinec z anglicky mluvící země. Jedná se o Novozélaňdana zvaného „Želva“. „V těchto bojích je strašně moc emocí. Především proto, že co jsem viděl, tak oni zde také nechtějí být,“ popisuje k bojům s Rusy novozélandský velitel.

Ten má za to, že takový způsob války, jako zažívá na Ukrajině, působí jako návrat do starých let, a to kvůli vysokým ztrátám, které obě strany mají. „Pro nás, vojáky z ciziny, je to nejspíš těžší. Už od Iráku a Afghánistánu nebylo ztrácení mužů tak rychlé,“ komentoval pro CNN velitel cizineckých legionářů.

Tagy: