Přál bych si povinné očkování. V podmínkách naší společnosti ale není možné, říká virolog

360° 27.10.2021

Povinné očkování proti koronaviru? S jeho zavedením by souhlasil virolog Libor Grubhoffer. Zároveň si ale myslí, že to v podmínkách české společnosti není možné. Řekl to ve vysílání pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Podle něj by lepší proočkovanosti pomohlo, kdyby se do osvěty zapojilo více lékařů. Po podpoře vakcinace volá i imunolog Zdeněk Hel.

Grubhoffer by byl pro povinné očkování. „Přál bych si to, ale vypadá to, že to není v podmínkách naší společnosti možné,“ řekl virolog ve vysílání CNN Prima NEWS.

Aby se zvýšil počet očkovaných, uvítal by co nejvíce lékařů zapojených v debatě. „Našincové u nás důvěřují lékařům, jejich názor je podstatný,“ konstatoval Grubhoffer. Na druhou stranu si uvědomuje, že je v Česku řada lékařů, která sama zastává k očkování proti koronaviru spíše negativní postoj. „Setkáváme se i s takovým pohledem. A to je komplikace,“ připustil virolog.

Po lepší osvětě volá i imunolog Zdeněk Hel. „Zaostáváme v masivní intenzivní kampani, která by vysvětlovala úspěšnost vakcín pro všechny věkové kategorie,“ řekl v pořadu 360° odborník a člen skupiny MeSES, která v minulosti radila ministru zdravotnictví a vládě.

Oba odborníci se shodli také na tom, že je potřeba se soustředit i na očkování dětí. „Doporučoval bych všem občanům, aby je nechali imunizovat,“ řekl Hel. Ačkoliv se podle něho vážný průběh onemocnění u dětí příliš nevyskytuje, nelze jej vyloučit. Imunolog poukázal na studie, z nichž vyplývá, že s větší pravděpodobností těžšího průběhu nemoci COVID-19 se setkávají těhotné ženy.

Mírným průběhem onemocnění u mladých jsme se podle Grubhoffera jistý čas utěšovali. „Konejšili jsme se, že děti nebudou zasaženy, nebo ne v takové míře,“ řekl virolog. Aktuálně jsou ale podle jeho slov v ohrožení už i právě děti.

Tagy: