Viroložka: Účinnost vakcíny proti deltě není taková, jak se očekávalo. Aktualizujme ji

Hana Zelená

Očkování proti covidu by se mohlo stát prakticky každoroční záležitostí

Účinnost očkování proti variantě delta není taková, jak se očekávalo, řekla v Hlavních zprávách televize CNN Prima NEWS viroložka a členka poradního týmu koalice Spolu Hana Zelená. Podle ní by se proto vakcína měla modifikovat. „Měli bychom se bavit o tom, jestli ji není lepší aktualizovat podle aktuálně cirkulujících virových kmenů. Pak by mohla mít i lepší účinek,“ uvedla.

Od spuštění třetí dávky očkování proti koronaviru neuběhly ani dva měsíce, přesto se už v odborných kruzích debatuje o čtvrté várce vakcinace. Podle viroložky Zelené jsou ale takové úvahy předčasné, protože ještě není jasné, jak a jak dlouho bude účinkovat dávka třetí. Nevyloučila ovšem ani možnost, že bude nutné do budoucna podat další dávky očkování.

Zároveň míní, že by bylo třeba vakcínu přizpůsobit novějším virovým kmenům, aby měla lepší účinek. A nabízí se podle ní i jiná varianta. „Spousta lidí se v současné době virem nakazí, a to včetně těch, kteří jsou očkovaní. Takže si imunitu posílí, takže by se to u nich dalo dát na roveň další dávce vakcíny.“

Mladí za dva roky, starší ne dříve než za půl roku

Posilovací třetí dávky vakcíny proti covidu mohou lidé využít od 20. září. Nárok na ni lidé mají půl roku po dokončeném očkování. Například evoluční biolog Jaroslav Flegr ovšem ve vysílání CNN Prima NEWS mluvil už o další, čtvrté dávce.

„To, že nás nechrání dvě dávky více než půl roku, není nic divného. To by vakcína musela být zázračná. Když si člověk dá třetí dávku, jeho imunita se posílí. Potřebné intervaly mezi dávkami se pak prodlužují. Pro mladší generace bych uvažoval o další dávce po té třetí nejdřív za dva roky, u starších ne dříve než za půl roku,“ uvedl Flegr.

Jiní experti ale podotýkají, že za tak krátkou dobu neexistují o účinnosti třetí dávky žádná relevantní data, proto je příliš brzy se o časových rozestupech pro čtvrtou dávku vůbec bavit.

Zájem o očkování v Česku v poslední době roste, a to zejména po ukončení hrazení testů z veřejného pojištění a zkrácení doby jejich platnosti. Za posledních sedm dní bylo aplikováno téměř 181 tisíc dávek, což je o 16 400 více než o týden dříve. Od začátku vakcinace bylo v Česku podáno více než 12,3 milionu dávek. Ukončené očkování dvěma dávkami má podle údajů ministerstva zdravotnictví přes 6,1 milionu lidí.

Tagy: