Delta se vůbec nikomu nevyhne. I když se zavřete doma do skafandru, varuje šéf Motola

Miloslav Ludvík

PARTIE Terezie Tománkové 7.11.2021

Varianta koronaviru delta se vám nevyhne, i když se zavřete doma do skafandru, prohlásil v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS šéf Motola Miloslav Ludvík. Lidé se podle něj jednoduše mají připravit na to, že se nakazí.

„Delta se vůbec nikomu nevyhne. I když se zavřete doma do skafandru,“ prohlásil Miloslav Ludvík během debaty ve studiu CNN Prima NEWS.

Hlavní cestou pro to, aby lidé neskončili v nemocnici s těžkým průběhem, je podle něj očkování. „Ať si každý uvědomí, že na něj virus skočí. Pak už se lidé dělí je na ty, kteří jsou očkovaní, a ty, kteří nikoli. Pokud ne, jsou v křivce lidí s těžkým průběhem,“ doplnil Ludvík. Největší problém je pak u těch starších 65 let.

Nechte se očkovat

Končící ministr Adam Vojtěch ve studiu uvedl, že nejlepší cesta, jak se nákaze vyvarovat, je nemoc prodělat a následně se i nechat naočkovat. „Každý, kdo prodělal nemoc, nechť se naočkuje. Pro takové lidi epidemie skončila,“ poznamenal.

To, že by člověk covid pouze prodělal, a měl tak dostatek protilátek, podle něj vůbec není faktor, jak se s epidemií vypořádat.

S tím souhlasil i Ludvík a argumentoval příkladem zaměstnanců nemocnice. „V Motole dělá 6 300 lidí a reinfekcí je 21. Jsou to lidé, kteří jsou nemocní i jinak. Covid zdůrazní, že máte jinou chorobu, i když o ní nevíte. Naprosto dokonalá ochrana je prodělaný covid a očkování, pak se můžete viru vysmívat,“ dodal Ludvík.

Kuba: Epidemie není jen o „já“

Podle hejtmana Jihočeského kraje Martina Kuby se lidé pro očkování často rozhodují až ve chvíli, kdy se to dotkne jich osobně.

„Zájem o očkování vzroste, když si lidé uvědomí, že se to může dotknout i jich. Musíme se dívat na to, kdy se to dotýká jednotlivců. Lidé si často všimnou toho, že se opaření nedodržují až ve chvíli, kdy mají rodinného příslušníka na ARO,“ doplnil v debatě Kuba.

Navíc je podle něj péče velmi drahá. „Lidé mi často píší, že si platí zdravotní pojištění a my se o ně musíme postarat. Za celý život člověk zaplatí přibližně dva miliony korun na pojištění. To jsou tak čtyři dny ARO. A co potom? Tito lidé zapomínají, že to není jenom o já,“ dodal.

Tagy: