Virus by nás neměl zastavit, svět musí pokračovat dál, vyzval operní pěvec Andrea Bocelli

Operní pěvec Andrea Bocelli

Interview 30.9.2020

Andrea Bocelli, nejprodávanější italský interpret, jehož desky si koupily desítky milionů lidí po celém světě, a majitel mnoha ocenění, byl hostem pořadu Interview televize CNN Prima NEWS. Řekl, že koronavirus by lidi neměl zastavit a že svět musí pokračovat dál. V rozhovoru mluvil i o svém vystoupení v pražské O2 areně, které by se mělo konat 29. května 2021. Podle dosavadních prodejů lístků se jedná o bestseller.

„Být doma s rodinou, odpočinout si a strávit více času s dětmi, které mezitím vyrostly, to je něco mimořádného. Zejména pro člověka, který žije život jako já. V posledních měsících panovala poněkud smutná atmosféra, každý den jsme četli o lidech, kteří zemřeli a onemocněli. Zůstat doma byla povinnost, nebylo to naše rozhodnutí, kvůli tomu to nebylo až tak poetické a krásné,“ uvedl k pandemii koronaviru přední italský tenorista Andrea Bocelli.

K jeho nejpamátnějším hudebním vystoupení v roce 2020 patří velikonoční půlhodinový koncert v katedrále Duomo di Milano. S tím, že vystoupí v Miláně, ve městě, které bylo symbolem nákazy, souhlasil ze dvou hlavních důvodů. „Za prvé, abych se pomodlil společně s ostatními za všechny lidi. Moje vystoupení nebylo ani tak vystoupením, mělo to mnohem hlubší význam, a to přinést modlitbu všem, kteří se chtěli připojit,“ popsal pěvec.

Druhý důvod podle něj byl, že se mělo jednat o gesto, jak předat lidem optimismus a odvahu. „Strach je totiž jediná věc, které bychom se měli bát. Někdo řekl, že kdo má strach ze smrti, umírá každý den. Kdo se zemřít nebojí, zemře jenom jednou,“ řekl Bocelli s tím, že i v takto krizových situacích je však potřeba k věcem přistupovat obezřetně a řídit se radami odborníků.

„Jsou tady pravidla, která se musejí dodržovat a je to důležité pro všechny. Ale kromě toho by nás virus neměl zastavit. Svět musí pokračovat dál, každý den je potřeba, aby měl člověk na stole teplé jídlo a aby lidé na konci měsíce dostali plat a mohli si jít nakoupit. Je potřeba k věcem přistupovat i konkrétně a realisticky,“ vyzval operní pěvec.

Studujte, učte se, snažte se věci pochopit

Klasická hudba a kultura obecně má podle Bocelliho důležitou úlohu v rámci společnosti, a to proto, že jsou nezbytné pro duševní i duchovní rozvoj. „Bez kultury by lidstvo upadlo do ignorance, to vede k tomu, že se lidé stávají otroky něčeho nebo někoho, to je velmi nebezpečné. Všem mladým lidem počínaje mými dětmi říkám: ‚Studujte, učte se, snažte se věci pochopit, pochopit svět, dívat se na něj nezaujatým pohledem, snažte se toho vstřebat nejvíce, co je jen možné,‘“ odpověděl italský interpret na otázku, zde mladá generace nachází cestu ke klasice.

V pořadu Interview však zmínil i nadšení své dcery pro hru na piano. „Dcera má velké hudební nadání, čistý hudební sluch a dělá to s velkým nadšením. Obvykle je potřeba říkat dětem: ‚Sedni si ke klavíru a cvič,‘ ale jí musím většinou říkat, že už by to stačilo, ať si jde trošku hrát. Protože jinak by seděla u klavíru pořád,“ usmál se Bocelli.

Zpěv je do jisté míry forma sportu

Pěvec byl zařazen mezi nejkrásnější lidi planety, navíc si udržuje dobrou fyzickou kondici. Podle něj je zpěv do jisté míry forma sportu, ne jen umění. „Aby člověk zpíval, musí používat svaly. A když chce být v dobré formě, je potřeba, aby celé tělo bylo ve skvělé formě. Je tak důležité se stravovat jako atlet, vést střídmý a zdravý život. A já se o to snažím,“ vysvětlil Bocelli a dodal, že do té doby, co bude vystupovat na jevišti a bude mít odpovědnost přinášet lidem emoce, je si jistý, že to tak bude dělat.

Po celém světě prodal desítky milionu nosičů. Toto číslo je pro něj důležité v tom smyslu, že to představuje určitou míru citů a lásky, kterou pro něj lidé mají. „Určité uznání, respekt, důvěru v člověka jako umělce. Je to jakési ověření toho, co člověk zasel,“ popsal Bocelli.

Snad se květnové orchestry budou moci uskutečnit

Pěvec spolupracuje i Českým národním symfonickým orchestrem, se kterým má dle svých slov velmi dobrý vztah. „Je to orchestr, který za mnou přijel i do Itálie, aby mě doprovázel. Takže pro mě je prostě sen nahrávat krásnou hudbu v krásném městě,“ ozřejmil svou zářijovou cestu do České republiky.

Bocelli tvrdí, že Praha je jedno z nejkrásnějších evropských měst. „Je velmi čistá, plná umění a já tu nalézám skvělé publikum. Publikum, které mě má rádo,“ popsal pěvec.

„Z celého srdce doufám, že tyto koncerty budu moci uskutečnit, že koronavirus už bude za námi, že bude vzdálenou špatnou vzpomínkou. Jsem rád, že se lístky tak dobře prodávají, protože podobně jako v případě desek to znamená, že lidé mě mají rádi, že se jim moje práce líbí,“ okomentoval Andrea Bocelli s tím, že je rád, že do Česka bude moci přijet, přivézt italskou hudbu ve svém podání a zanechat v lidech dobré vzpomínky.

Rozhovor Libora Boučka s Andreou Bocellim si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: