Vízek: Pohled na líbající se gaye je hrozný. Přeskočilo mu, demence, tepe Novotný s Teličkou

Omluvu, která se jako omluva příliš nezdála, nabídl fotbalový internacionál Ladislav Vízek. Korigoval svá předchozí slova o coming outu elitního českého hráče Jakuba Jankta, nicméně znovu pobouřil. Třeba i bývalého diplomata Pavla Teličku a jeho jmenovce – starostu pražských Řeporyjí – Pavla Novotného (ODS).

„Je to takový nesportovní téma. Když se řekne homosexuál, tak opravdu si někdo představí zženštilého a tohleto... Do přírody to prostě nějak nepasuje,“ uvedl Ladislav Vízek – který hrál mezi lety 1977 až 1986 za československou reprezentaci – před několika dny k tomu, že Jakub Jankto jako vůbec první fotbalista své úrovně na světě veřejně promluvil o své homosexualitě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: KOMENTÁŘ: Jankto ukázal odvahu. Snad se mu české buranství bude co nejvíce vyhýbat

Coming out záložníka patřícího španělskému Getafe, který je na hostování v pražské Spartě, zasáhl všechny kouty světa, dostal se k nejlepším klubům, organizacím i nejrenomovanějším hráčům a trenérům. Když po významném kroku v neděli poprvé nastoupil v utkání s Jabloncem, čekal na něj na Letné bouřlivý potlesk, fanoušci skandovali jeho jméno.

„Něco jsem řekl, vím, že to bylo blbý, vzal bych to tisíckrát zpátky,“ konstatoval omluvným tónem pro Extra.cz ke svému předchozímu vyjádření 68letý Vízek. Jenže hned vzápětí podotkl: „Ať si je buze*ant, jakej chce.“ Připomněl, že stejný urážlivý termín neopodstatněně slýchal během své kariéry. „Na mě samotného na Spartě 30 tisíc diváků křičelo, že Vízek je buze*ant. To není nic hezkého, přece mě nechválili.“

A pak přidal další názor, který byl značně nasáklý homofobií. „Já viděl jednou v autobuse, jak se dva pusinkují. A můžu vám říct, že je to hrozný pohled. Tohle lidi nepřekousnou. Když jsou nějak doma, prosím, ale když si ho má vzít na večírek a budou spolu tancovat, není to ujeté?“

Na slova zlatého medailisty z olympijských her 1980 a majitele bronzu z mistrovství Evropy ze stejného roku k 27letému Janktovi – členovi širšího kádru národního týmu – reagoval už podruhé starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný. „Tomu Vízkovi regulérně přeskočilo,“ komentoval. V kritice se přidal i bývalý diplomat a europoslanec Pavel Telička. „Omluvit by se to dalo snad jen demencí,“ napsal.

Přitom Vízek nejprve žádné vášně nezpůsobil. Ve svém tradičním glosáři k aktuálnímu dění ve fotbale pro iSport.cz jednoznačně vyjádřil Janktovi podporu a nechápal, že někdo v dnešní době stále může pohlížet na gaye skrz prsty:

„Když si vzpomenu, co se na nedávném světovém šampionátu v Kataru dělo ohledně duhových pásek, jak proti tomu vystoupil šéf světového fotbalu Gianni Infantino… V kontextu Jakubova coming outu je mně stydno. Za vším byla jen špinavá politika a mamon. Proto jsem šíleně rád, že Janktova upřímnost vzbudila obrovský ohlas napříč světovými médii. Podporu vyjadřovali mnozí fotbalisté, dokonce i veleslavný Neymar. Společností to zahýbalo i u nás. Za našich časů bylo téma LGBT komunity tabu. Za pár let mi bude sedmdesát a jsem přesvědčený, že mnozí z mojí generace Kubu úplně nepochopí. To víte, za nás by takové přiznání bylo považované za ostudné. Člověka by pranýřovali. Žil by na okraji společnosti. Naštěstí se svět mění, byť existuje pořád strašná spousta blbců, kteří jinak orientovaný lidi považují za méněcenné. Já to nechápu. I proto Jakubovi moc fandím.“

Tagy: