Jste pokrytci, čelí FIFA kritice po podpoře Jankta. Vrátil se jí katarský boj proti duze

Jakub Jankto v pondělí zbořil tabu, jako první český fotbalista oznámil, že nechce dál skrývat svoji homosexualitu. A jelikož coming out aktivního hráče je absolutní raritou i za hranicemi, krok záložníka pražské Sparty se dostal k milionům fanoušků po celém světě a reagovaly na něj ty nejlepší kluby i organizace. S podporou přišla rovněž FIFA, což kdekomu přišlo vzhledem k nedávnému dění v Kataru úsměvné a dosti pokrytecké.

Čeští fotbalisté se do titulků nejrenomovanějších světových webů nedostávají často. Jakub Jankto byl výjimkou. Díky zveřejněnému videu a slovům, která v něm padla.

„Jako všichni ostatní mám své silné stránky, mám své slabiny. Mám rodinu, mám přátele. Mám práci, kterou dělám nejlépe, jak to jen umím. Už mnoho let, se vší vážností, profesionálně a s vášní. Jako všichni ostatní chci i já svobodně žít svůj život. Bez strachu, bez předsudků, bez násilí. Ale s láskou. Jsem homosexuál a už se nechci déle skrývat,“ řekl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: KOMENTÁŘ: Jankto ukázal odvahu. Snad se mu české buranství bude co nejvíce vyhýbat

Toto video za necelých 24 hodin nasbíralo přes 14 milionů přehrání. Pod příspěvkem pak byl Jankto zavalen extrémním množstvím pozitivních komentářů, a to i od nejslavnějších značek. Anglická Premier League, španělská La Liga, kluby Arsenal, Chelsea, Juventus, Barcelona…

A ozval se i světový orgán fotbalu FIFA: „Jsme s tebou, Jakube. Fotbal je pro všechny.“ Tato konkrétní reakce i s emotikonem duhové vlajky a srdíčka nenechala uživatele Twitteru v klidu a vyvolala komentářovou smršť. Organizaci vedené Giannim Infantinem vyčítali drzost a pokrytectví v kontextu toho, co předvedla na konci minulého roku během mistrovství světa v Kataru. Teď se jí její opatření vrátila jako bumerang.

Nemůžete to hrát na obě strany

Už jen to, že FIFA zařídila, aby se šampionát konal v malém konzervativním emirátu, narazilo na značnou nespokojenost veřejnosti. Kritika se stupňovala, když organizace na MS zakázala jakékoliv symboly podporující LGBTQ+ komunitu, která v Kataru není vítána, respektive je přímo nezákonná.

FIFA nechtěla hostitelskou zemi naštvat, proto zatrhla původní úmysl některých evropských reprezentací nastoupit do utkání s duhovou kapitánskou páskou. Pokud by se týmy rozhodly pro rebelii, čekala by na nositele „céčka“ okamžitá žlutá karta. Mezitím fanoušky u bran stadionu zastavovali pořadatelé, a pokud na sobě měli například triko s jakýmkoliv náznakem podpory gayů, leseb a dalších sexuálních menšin, nemohli na tribunu.

Právě to FIFA spočítali lidé u Janktova comingoutového postu. „V listopadu a prosinci jste příliš nelpěli na pride vlajce, že?“ napsal jeden komentující. „Nemůžete to hrát na obě strany. Buď podpořte jeho práva a přidělte mistrovství světa pouze zemi, kde může být sám sebou, nebo přestaňte předstírat, že vám nejde jen o peníze,“ uvedl další. Jiný razil drsnější notu: „Jankto by v zemi, ve které jste pořádali mistrovství světa, čelil pro svoji homosexualitu vězení.“

Leitmotiv více než 800 vzkazů ve vlákně pod reakcí FIFA byl jasný: „Jste pokrytci.“

Krok, který udělal český fotbalista s 45 reprezentačními starty je velkou raritou.

Jako první profesionální hráč se pro coming out rozhodl anglický útočník tmavé pleti Justin Fashanu. Psal se rok 1990, nedočkal se podpory, ale spíš zavržení. O osm let později spáchal sebevraždu kvůli obvinění ze znásilnění, které v dopise na rozloučenou popřel.

V nejvyšších fotbalových soutěžích se nachází jediný další fotbalista, který veřejně promluvil o své homosexualitě. Je jím australský mladík Josh Cavallo. Velká podpora čekala po loňském coming outu na Angličana Jacka Daniela, který hraje za druholigový Blackpool.

Tagy:
LGBT fotbal sport sexuální orientace Mistrovství světa v Kataru 2022 Gianni Infantino coming out LGBT komunita Jakub Jankto