Novomanželské půjčky opět ve hře. Jurečka chce pro rodiny až pět milionů a slevy za děti

Představitelé KDU-ČSL

Uvnitř vládní pětikoalice se schyluje k další možné hádce. Tentokrát ji svým návrhem podněcují lidovci

Rodinná politika je naše priorita, tvrdí neúnavně lidovci a přicházejí s jedním nápadem na podporu rodin za druhým. Po zvýšení příspěvku na péči, návrhu zvýšení příspěvku na dítě nebo slevách na pojistném pro rodiny oprášili i téma novomanželských půjček. Podle předsedy strany a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky by mohly být poskytovány až do výše pěti milionů korun a částka, kterou by museli novomanželé splácet, by se snižovala o desítky tisíc podle počtu dětí.

„Z hlediska půjček na bydlení už dnes stát systém vybudovaný má. Navrhujeme, aby došlo ke zvýšení objemů třeba do výše 5 milionů korun, protože za dva miliony už si dnes nic nekoupíte a skoro ani neopravíte. A druhá věc je, abychom promítli snižování základu jistiny podle počtu dětí,“ řekl v rozhovoru pro CNN Prima NEWS předseda lidovců a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Celý rozhovor nejen o rodinné politice si na CNN Prima NEWS budete moct přečíst již v pondělí ráno.

Lidovci: Milujte se a množte se

Jurečka by rád pokračoval na podobném principu, jako je dnes stále platná výzva z ministerstva životního prostředí: Oprav dům po babičce. V rámci programu mohou vlastníci starší nemovitosti od státu na rekonstrukci získat až 1 milion korun a odečíst si 50 tisíc za každé dítě. Novomanželské půjčky by ale mohly být až do výše 5 milionů korun.

„Chci, abychom to, co jsme dali do programu Oprav dům po babičce, reálně překlopili do tohoto typu půjček,“ dodal v rozhovoru Jurečka s tím, že právě překážky v oblasti bydlení jsou tím, co mladé rodiny nejvíce trápí, a toto by měla být cesta, jak jim pomoci.

LIDOVCI pro lidi

Lidovci mluví mnoha hlasy o stejných prioritách – podpoře mladých rodičů, seniorů a obyčejných lidí, kvalitních potravinách a životním prostředí. ❤

Posted by KDU-ČSL on Tuesday, June 25, 2024

Rady k tomu, jak podpořit mladé rodiny, sesumírovali lidovci i do videa. „Milujte se a množte se,“ radí například pražský poslanec a lékař Tom Philipp.

Půjčte si 300 tisíc, nabídl Paroubek

Zavést nějakou formu novomanželských půjček na podobném principu, jaký fungoval za socialismu, se postupně v porevoluční éře snažily ČSSD, KSČM, ANO i právě lidovci. Formu novomanželské půjčky se v roce 2004 podařilo zavést vládě Stanislava Grosse. Tehdejší ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek prosadil půjčky pro mladé do 36 let ve výši 300 tisíc se splatností na 20 let. Hlavní výhodou byl dotovaný nízký úrok na úrovni dvou procent a možnost odložit si splátky až na dobu deseti let.

Do jakého věku nebo jak výhodný úrok by byl u půjček, se kterými přicházejí lidovci, zatím jasné není. Podle místopředsedy poslaneckého klubu lidovců Michaela Kohajdy chtějí lidovci návrh nejdříve v rámci vyjednávání o rozpočtu projednat s koaličními partnery. Dá se ale již předem očekávat, že ODS nebude k takovýmto nápadům úplně vstřícná a v rámci debat s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou lidovci narazí. I o tom mluvil ministr Marian Jurečka v avizovaném rozhovoru.

Zdá se, že lidovci by mohli narazit i u Pirátů a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše, který má oblast bydlení v gesci.

Bartoš: Půjčky pomoct nemusí

„Obecně novomanželské půjčky dostupnost vlastního bydlení pro mladé nemusí zlepšit. Na podobném principu fungují například dotované hypotéky. Před několika lety je zavedli v Polsku a důsledkem bylo zvýšení cen nemovitostí, které bylo právě v Polsku z celé EU nejvyšší. Ti, co byty nejvíce potřebovali, si je mohli dovolit ještě méně,“ uvedl pro CNN Prima NEWS ministr Bartoš.

A dodal, že jeho resort se rozhodl jít cestou tzv. dostupného bydlení, což je jedna z vlajkových lodí Pirátů. Jde ale o projekt pro obce a kraje, které budou moct využít státní peníze na stavbu bytů nebo domů.

„Pro mladé lidi jsme spustili podporu startovacích bytů v rámci kterého půjde na výstavbu dostupného nájemního bydlení v obcích až 10 mld. Kromě toho lidem nejvíce pomůže, když budou mít podporu, až se rodina rozšíří - místa ve školkách, předvídatelná a stabilní hodnota rodičovského příspěvku, co nejméně byrokracie,“ doplnil lídr Pirátů.

ANO přišlo s projektem Vlastní bydlení

Termín novomanželské půjčky, tak jak ho lidé znají z dob socialismu, už desítky let neexistuje, přesto je podle bankéřů mezi lidmi stále živý a u bank se na něj často ptají. Hlavní výhoda oproti běžným půjčkám od bank spočívá v nízkých úrokových sazbách. V současné chvíli však nic takového neexistuje. Jako novomanželská půjčka pouhé dva roky (2022 a 2023) fungovala podpora státu na bydlení z programu Vlastní bydlení, který spustila bývalá ministryně pro místní rozvoj z ANO Klára Dostálová.

Sezdaní nebo registrovaní partneři do věku 40 let si mohli vzít v případě pořízení bytu úvěr do výše tří milionů korun, u domu pak až do výše 3,5 milionů, nejvýše však 90 procent z pořizovací ceny. Program byl určen i na rekonstrukce.

Byť byl o program velký zájem a jen za rok 2022 bylo vyčerpáno přes 700 milionů, nová vláda se rozhodla v něm již nepokračovat z důvodu nedostatku financí. Problém byl často i v tom, že peníze na nákup nové nemovitosti zdaleka nestačily a mladé rodiny hledaly další prostředky na dofinancování. Banky v takovém případě často hypotéky nechtěly poskytovat a pokud neměli mladí vlastní prostředky, hledali řešení třeba ve formě stavebního spoření.

Přicházejí lidovci s komunistickými návrhy?

Jak jsme již uvedli, novomanželské půjčky se státní garancí mohli lidé využívat především za minulého režimu. V 70. letech se pak s nimi doslova roztrhl pytel. Komunisté doufali, že i díky nim se podaří nastartovat porodnost. Tehdy je získalo téměř 75 procent novomanželů. Úvěr byl až do výše 30 tisíc Kčs, tedy asi 1,5 násobek ročního příjmu. Ke každé půjčce museli mít žadatelé ručitele, nejčastěji to byli příbuzní.

Stát půjčky poskytoval bezúročně, některé podniky dokonce ani nevyžadovaly jejich splácení. Novomanželská půjčka byla brána jako investice do nově získaných zaměstnanců v regionech, kam bylo složitější nové obyvatele přilákat.

Marian Jurečka ale odmítá, že by se v socialismu jakkoliv inspirovali.

„Tuhle reminiscenci si odpustím, ale je to řešení, které funguje v mnoha jiných státech na západ od nás, kde jim na porodnosti záleží,“ doplnil i v souvislosti s dalšími návrhy v rámci rodinné politiky, se kterými lidovci přicházejí.

Tagy:
Marian Jurečka KDU-ČSL lidovci novomanželé rodinná politika Michael Kohajda novomanželské půjčky