Vláda schválila nouzový stav až do konce května. K prodloužení potřebuje Sněmovnu

Petr Fiala

Vláda chce prodloužit nouzový stav do konce května. Pro ČTK to uvedl zdroj z jednání vlády. Ministři se shodli, že jen 30 dní jim už nestačí. Reagují tak na stále trvající válku na Ukrajině a uprchlickou krizi. Pro prodloužení nouzového stavu ale budou potřebovat souhlas poslanců.

S návrhem prodloužení nouzového stavu na tři měsíce šel na jednání kabinetu ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Návrh vychází ze stavu uprchlické krize, jejíž důsledky neskončí za měsíc,“ uvedl Rakušanův mluvčí Jakub Veinlich. Současný nouzový stav platí od 4. března na 30 dnů.

Nouzový stav je podle vicepremiéra a ministra vnitra potřeba například kvůli vyplácení kompenzací za ubytovací kapacity soukromým provozovatelům, dále na provoz asistenčních center i pro rychlejší pořizování materiálu do skladu Správy státních hmotných rezerv.

Rakušan už dříve uvedl, že vláda ke krizovému řízení a rychlému přijímání opatření na pomoc příchozím právní rámec nouzového stavu potřebuje. Řekl, že je tak například možné uprchlíky rozdělovat mezi kraje a že víza mohou vyřizovat i policisté.

Vláda bude muset o prodloužení nouzového stavu do konce května požádat Sněmovnu. Šéfka poslanců opozičního hnutí ANO Alena Schillerová ale už oznámila, že svému klubu nedoporučí, aby pro návrh zvedli ruku. „Hnutí bylo připraveno podpořit 30 dní,“ vysvětlila s tím, že ANO chce od kabinetu slyšet krátkodobou i dlouhodobou strategii řešení uprchlické krize v oblasti bezpečnosti, školství, ubytování, zaměstnání nebo zdravotnictví.

Druhé opoziční hnutí SPD rovnou avizovalo, že delší nouzový stav nepodpoří. „Veškerá opatření lze řešit prostřednictvím stávající krizové legislativy,“ uvedl šéf hnutí Tomio Okamura.

Do Česka během více než tří týdnů přišlo kolem 300 tisíc lidí prchajících před válkou na Ukrajině. Polovinu příchozích tvoří děti, čtyři pětiny dospělých jsou ženy.

Tagy: