Stanjura se ostře pustil do Okamury: Nebudete školit premiéra. Máte blbé otázky

Zbyněk Stanjura

Stanjura se ostře pustil do Okamury: Nebudete školit premiéra. Máte blbé otázky

Zvykněte si, že nebudete školit premiéra a vyvolávat ho. Těmito slovy se ve středu na plénu Poslanecké sněmovny ostře pustil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) do šéfa hnutí SPD Tomia Okamury. Jeho otázky označil za „blbé“.

Stanjura reagoval na proslov Okamury, který se za řečnickým pultíkem rozčiloval, že Sněmovna nechce řešit kauzu hnutí STAN ohledně Stanislava Polčáka, který měl za pomoc obcím u Vrbětic žádat milionové odměny.

„Postavte se k tomu čelem. Včera jsem tu vyzýval premiéra Fialu, aby toto jednání alespoň verbálně odsoudil. Všichni jste viděli, že tu seděl jako pecka, bál se cokoliv říct. A nakonec na mikrofon nešel. Kdyby aspoň řekl, že se na to zeptá Víta Rakušana, ale ani to neměl odvahu říct. Hnutí STAN obchoduje se zákony. Tohle je třeba vysvětlit,“ rozčiloval se šéf SPD ve Sněmovně.

Jeho slova ale zvedla ze židle ministra financí. „Je nehoráznost, aby se tady poslanec Okamura otíral o odvahu premiéra. Zvykněte si na to, že vy ho tady nebudete školit. Vy ho tady nebudete vyvolávat. Petr Fiala jel osobně do Kyjeva. Mám přečíst vaše proruské facebookové statusy, které se snažíte v této chvíli schovat?“ vmetl Stanjura Okamurovi.

Následně dnes již odstraněné statusy opravdu přečetl. „Přesně jako by to psala Putinova propaganda. Tomio Okamura napsal: ‚Ukrajina je rozdělená země kulturně, nábožensky i politicky. Dříve bylo toto území rozděleno mezi Polsko, Rusko a Turecko. Později v 18. století ji plně ovládlo Rusko. Současná Ukrajina je výtvor bolševiků, kteří rozdělili ruské impérium na republiky sovětského svazu. Snaha USA využít ji proti Rusku je nebezpečná hra ohrožující budoucnost Ukrajiny, ale i Evropy. Pokud se to USA podaří a v Evropě vznikne opět válka, Ukrajina přestane existovat‘,“ citoval Stanjura.

Jak historie Ukrajiny souvisí s prodejem zákonů?

Okamurovi přispěchal na pomoc šéf poslanců SPD Radim Fiala. „To je status, který vznikl před válkou na Ukrajině. Celkem věrně historicky popisuje vznik Ukrajiny a není na tom nic zvláštního. Ale nechápu, jak historie vzniku Ukrajiny souvisí s prodejem zákonů za 8,5 milionu. Zřejmě za to může Putin nebo Ukrajina nebo někdo jiný. Přeci jen bych raději řešil pana Polčáka,“ snažil se vrátit k Okamurově tématu.

Ministr financí však opáčil, že nemluvil o chování Polčáka, ale o „nepřijatelném slovníku Tomia Okamury“. „Dovolil si drze tvrdit, že premiér nemá odvahu. Jen proto, že si myslí, že ho Tomio Okamura bude vyvolávat a on se jako žáček bude zpovídat někomu, kdo tu dlouhodobě zastává proruské postoje. Okamura je člověk, který nepozná, kdo má odvahu a kdo ne. A posuzuje to podle toho, jestli někoho vyvolá a on okamžitě přijde odpovídat na jeho blbé otázky, nebo ne,“ hájil se ostře Stanjura.

Fiala ještě dodal, že premiéři mají odpovídat na otázky opozice. Zdůraznil, že ve čtvrtek na interpelacích se premiéra na kauzu STAN zeptá. „Budeme se ptát pořád, a i když se vám budou zdát ty otázky blbé, tak na ně budete odpovídat,“ varoval.

Můžete se smát

Stanjura ještě reagoval slovy, že s otázkami u interpelací nemá problém. Zároveň ale upozornil, že čtvrteční interpelace tento týden proběhnou bez premiéra Fialy, který jede na jednání Evropské rady. Tím si vysloužil posměch z lavic hnutí SPD.

„Můžete se smát. Určitě někdo svolal Evropskou radu kvůli tomu, aby premiér nemohl odpovídat Tomiu Okamurovi na jeho interpelace, to je velmi pravděpodobné. Každý normální politik ve Sněmovně rozumí tomu, že premiér během války v době ruské invaze jede na Evropskou radu. To je povinnost premiéra,“ bojoval za svého předsedu ministr.

Tagy: