Vláda měla v balíčku víc šetřit. Propustit státní zaměstnance je win-win, míní Schmarcz

Komentátor Martin Schmarcz

Martin Schmarcz o konsolidačním balíčku

Vládní konsolidační balíček zvýšením daní nerovnoměrně zatěžuje chudší část obyvatel. Větší problém ale je, že stát měl víc šetřit na sobě, uvedl v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS komentátor Martin Schmarcz. Podle něj měl kabinet propustit alespoň 10 procent zaměstnanců veřejné sféry, což by prý mělo několik pozitivních dopadů.

Součástí konsolidačního balíčku je zvýšení některých daní. To podle Schmarcze dopadne víc na chudší. To ale nevidí jako tak zásadní věc. „Zvýšení daní není až tak vysoké, jen do jednoho procenta hrubého domácího produktu. Vidím problém v malém šetření vlády na státu. To mělo být dvojnásobné,“ uvedl komentátor ve vysílání CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Potravinově soběstačná země neexistuje, tvrdí analytik. Jak je na tom Česko ve srovnání s EU?

Zmínil zejména dvě položky, na které se kabinet Petra Fialy (ODS) při šetření měl víc zaměřit. „Máme tady skoro milion lidí, kteří jsou placení ze státního rozpočtu. Nejsou to jen státní zaměstnanci, ale i další lidé. Všichni jsou součástí veřejné správy. Kdyby vláda dokázala aspoň 10 procent propustit, ušetří hned 50 miliard,“ zmínil Schmarcz.

„Tito lidé by se mohli zapojit do národního hospodářství a dělat jinou práci. Když budou pracovat v soukromých firmách, tak to povede k zvýšení HDP, a tedy k zisku státního rozpočtu. Nyní je to tak, že každý čtvrtý pracuje pro stát a ostatní ho musí uživit. To je obrovský náklad,“ řekl komentátor v pořadu Nový den.

„Snížení jejich počtu by bylo takzvané win-win řešení. Jednak by ubylo peněz, které musí stát vynaložit na jejich platy, a navíc by ti lidé mohli odejít do firem, které zoufale shání zaměstnance,“ dodal Schmarcz. Druhou položkou, kde by se podle něj dalo ušetřit, je snížení neinvestičních dotací podnikům.

Přehledný seznam toho, co vše se změní po schválení zákona Senátem a podpisu prezidenta, se dozvíte v tomto článku.

Tagy:
ODS Petr Fiala státní zaměstnanci Česko daň Martin Schmarcz vláda Petra Fialy Senát Parlamentu ČR konsolidační balíček úsporný balíček