Potravinově soběstačná země neexistuje, tvrdí analytik. Jak je na tom Česko ve srovnání s EU?

Chov prasat na farmě v Choťovicích

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 15.10.2023

Potravinová soběstačnost je mýtus, protože tuto definici nesplňuje žádná země na světě. V pořadu Partie Plus na CNN Prima NEWS to řekl agrární analytik Petr Havel, podle kterého je Česká republika v některých oblastech soběstačná. Problémy se svou produkcí mají ale především v jiných zemích Evropské unie.

Téma potravinové soběstačnosti otevírají především opoziční politici. Ti kritizují ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL), že dostatečně nepodporuje tuzemskou produkci. Zastání našel u agrárního analytika Petra Havla, podle kterého je úplná soběstačnost u potravin utopií. „Soběstačnost nemá žádná země na světě,“ řekl v pořadu Partie na CNN Prima NEWS Petr Havel.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hádka ve studiu. Berete lidem majetky, vmetl Fiala z SPD vládě. Radši nelžete, opáčil Výborný

Ten také pro zajímavost uvedl, že sedmnáct zemí Evropské unie má záporné saldo obchodu se zemědělskými komoditami. „Tedy více dováží, než vyváží. My se o určitou soběstačnost můžeme pokoušet, důležité je ale zachovat tu stávající,“ řekl Havel.

Podle něj nemá Česká republika problém u některých druhů zeleniny, ovoce nebo pšenice. Soběstační už ale naopak nejsme například u vepřového masa, které konzumují Češi nejvíce ze všech druhů. „To je u nás dokonce jedno z nejlevnějších v Evropské unii. Podíl vepřového ale na tuzemském trhu nepatrně klesá a nahrazuje ho drůbeží maso,“ řekl dále Havel.

Analytik také uvedl, že plánované snížení DPH na potraviny se na cenách v obchodě promítne jen velmi málo. V konsolidačním balíčku totiž vláda naplánovala snížení daně z přidané hodnoty u potravin z 15 na 12 procent. „Spotřebitel to pozná jen u většího nákupu. Do snížené sazby navíc nepatří nápoje, takže je i možné, že zákazník zaplatí více,“ dodal Havel.

Vláda podporuje jen vinaře, tvrdí politolog

Opozice také vládě vyčítá, že ničí české zemědělství. Podle komentátora Miroslava Koreckého je ale kritika zemědělské politiky velmi složitá. Fialův kabinet se totiž rozhodl podporovat více malé a střední podniky a snížit dotace pro velké agrokoncerny. „Němci a Francouzi si vynutili velké dotace z celoevropských fondů a v Polsku taktéž vidíme národní dotace. Pokud chce český zemědělec bojovat s konkurencí, tak také musí obdržet podporu,“ řekl Korecký v pořadu Partie Plus.

Politolog Lukáš Jelínek řekl, že by vládě prospěl větší náhled z pozice spotřebitele. „Tedy jaké jsou potraviny v obchodech. Často podléháme ideologickým střetům mezi malými a velkými zemědělci,“ řekl Jelínek. „Pokud vláda někoho efektivně hájí, tak jsou to kvůli lidovcům vinaři. A to kvůli nulové spotřební dani na tichá vína,“ dodal Jelínek.

Tagy: