Vláda neobsadí některé posty po pirátských náměstcích. Dobré rozhodnutí, notuje si s opozicí

Dosluhující předseda Pirátů Ivan Bartoš a premiér Petr Fiala (ODS)

Místa politických náměstků mohou zůstat volná

Část ministrů kabinetu Petra Fialy (ODS) počítá s tím, že neobsadí místa svých politických náměstků, která se uvolnila po odchodu Pirátů z vlády a tudíž i z jednotlivých resortů. Přinese to milionové úspory na mzdách a odměnách. Rozhodnutí neobsazovat uvolněná místa vítá i opozice, která zvýšení počtu náměstků kritizovala. Pirátských náměstků bylo ve vládě celkem deset.

Platy ministerských náměstků startují na částce 83 tisíc za měsíc. Po přičtení odměn, náhrad nebo služebních vozů se průměrná měsíční mzda pohybuje v rozmezí od 125 do 181 tisíc korun.

ČTĚTE TAKÉ: Rakušanovi s odchodem Pirátů spadla šance na hlavu, míní experti. STAN vystoupí proti ODS

Ročně tak jde na mzdy ministerských náměstků více než 20 milionů korun. „Domluvili jsme se ve čtyřkoalici, zda a jakým způsobem budeme tyto posty obsazovat. Někteří členové vlády necítí potřebu navrhovat nová jména,“ řekl na tiskové konferenci předseda vlády.

Neobsadit případné místo náměstka neplánuje například ministerstvo zdravotnictví, náhrada za Josefa Pavlovice by se tak nehledala. Jasno má i ministerstvo zemědělství – místo Milana Daďourka zůstane prázdné minimálně do konce mandátu. Totéž platí i u náměstka Jiřího Valenty na ministerstvu financí.

„Kritizovali jsme vládu, když prosadila návrh na zrušení omezení počtu politických náměstků. Byla to záruka, aby neúspěšní kandidáti – především z Pirátské strany – mohli obsadit lukrativní místa,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS poslanec Jan Hrnčíř (SPD).

Podle místopředsedkyně hnutí ANO Aleny Schillerové šlo o kompenzaci Pirátům za to, že je ve sněmovních volbách vykroužkovali Starostové. „Na posty byli vybráni jejich bývalí poslanci, různí kamarádi kamarádů. Zbytečné,“ kritizovala.

Ke zlomu v postoji došlo i ve vládní koalici, která nyní podporuje užitečnější využití peněz na ministerstvech snížením počtu náměstků. „Kdyby k této praxi došlo na většině ministerstev, šlo by o další dílek do skládanky, jak hodlá vláda přispět k nezvětšování státu a jeho zefektivnění,“ komentoval rozhodnutí pro CNN Prima NEWS místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS).

Ve vládě premiéra Fialy se počet náměstků na ministerstvech oproti předchozímu kabinetu navýšil o více než dvacet míst.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Češi za Fialy rekordně zchudli, SOCDEM je proti vládě, vymezuje se Maláčová. Zmínila priority

Tagy:
Sdílejte článek Facebook X.com