Češi za Fialy rekordně zchudli, SOCDEM je proti vládě, vymezuje se Maláčová. Zmínila priority

Jana Maláčová se stala novou předsedkyní SOCDEM.

Jana Maláčová se stala předsedkyní SOCDEM

Češi za vlády Petra Fialy (ODS) rekordně zchudli. Sociální demokracie (SOCDEM) je z toho důvodu protivládní stranou, řekla pro CNN Prima NEWS nová předsedkyně SOCDEM Jana Maláčová. Ve funkci vystřídala Michala Šmardu. V rozhovoru se vyjádřila také k případné spolupráci s koalicí Stačilo šéfky KSČM Kateřiny Konečné.

„Po dnešku dává Sociální demokracie jasně najevo, že je proti vládě, protože výsledek tříletého působení kabinetu Petra Fialy je to, že Češi rekordně zchudli,“ řekla nově zvolená šéfka SOCDEM pro CNN Prima NEWS. Zmínila také sedm programových priorit, kterým by se jako předsedkyně chtěla věnovat.

ČTĚTE TAKÉ: Válka na Ukrajině táhne Evropu ekonomicky ke dnu, míní Maláčová. Vládní strany lžou a škodí

Hlavním tématem jsou podle ní mzdy. „V Česku máme mzdy o 30 procent nižší, než odpovídá výkonu ekonomiky. V průměrné i minimální mzdě nás přeskočilo už i Polsko, které je naopak o čtvrtinu ekonomicky slabší než Česká republika,“ vysvětlila někdejší ministryně práce a sociálních věcí.

Podle ní se navíc nezvládnutá inflace silně promítá do životů občanů. „Se mzdami se musí zásadně pohnout i platy, protože když stát mizerně platí státní zaměstnance, kteří si pak musí chodit pro dávky, což se nyní masivně děje, tak to je úplně neuvěřitelné,“ uvedla. Mezi její další priority budou patřit také spravedlivější daně, kvalitní zdravotnictví, levnější bydlení a vzdělanost obyvatelstva.

Jak zpět do Sněmovny? Aliance levicových stran

V posledních týdnech hýbou veřejným prostorem také spekulace o spolupráci SOCDEM s koalicí Stačilo Kateřiny Konečné. „To v tuto chvíli není podstatné. Podstatné je, abychom dali dohromady Sociální demokracii, abychom jasně řekli, že jsme protivládní strana, což se stalo dnes na sjezdu, a abychom si řekli, že se chceme vrátit do poslaneckých lavic. Pak budeme hledat cestu, která k tomu spěje,“ sdělila.

Dlouhodobě dává za příklad „francouzský model“, kdy se do parlamentních voleb dohodly levicové strany na široké koalici. „Tam spolupracovali všichni, překonali animozity a našli, co je pro ně důležité, a nesoustředili se na to, co je rozděluje. To je pro nás vzor. Když to dokázali Francouzi, tak to dokážeme i my,“ dodala.

V projevu straníky ujistila, že se SOCDEM nebude slučovat s komunistickou stranou. „Pokud se mi podaří sestavit alianci levicových sil, tak vám slibuji, že nebude zpochybňovat členství Česka v EU a NATO. Členové SOCDEM nebudou kandidovat na kandidátce KSČM a nebudeme se s komunisty slučovat,“ dodala Maláčová.

Právě šéfka KSČM jí krátce po zvolení veřejně gratulovala. „Levice potřebuje každou ruku k obnovení spravedlnosti v naší zemi,“ napsala Konečná.

Kandidaturu do vedení strany Maláčová zveřejnila po krajských a senátních volbách, které pro stranu skončily neúspěchem. V reakci na ně se Šmarda rozhodl post neobhajovat. Maláčová se stala první ženou ve vedení sociálních demokratů. Ve volbě na sjezdu strany porazila exsenátora a bývalého prezidentského kandidáta Jiřího Dienstbiera ml. i zastupitele Prahy 12 Petra Hůlu. Mezi lety 2018 a 2021 zastávala post ministryně práce a sociálních věcí v Babišově vládě. Dva roky byla také místopředsedkyní SOCDEM (tehdy ČSSD).

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Fiala potřebuje poskoka, opřel se Škromach do Lipavského. Vláda nechce, aby lidé volili, říká

Tagy: