Vláda zvýšila schodek o desítky miliard. Bartoš se otočil proti kolegům a rozpočet nepodpořil

Vláda Petra Fialy (ODS) schválila zvýšení schodku letošního státního rozpočtu o 30 miliard na 282 miliard korun a pro příští rok o 10 miliard korun. Odůvodnila to pomocí, která zamíří na odstraňování škod po povodních. Pirát Ivan Bartoš pro rozpočet nehlasoval.

Poslanecká sněmovna by novelu rozpočtu měla projednat ve stavu legislativní nouze, podle kuloárních informací by se tak mělo stát příští týden. „Přijali jsme novelu státního rozpočtu na rok 2024, který zvyšuje výdaje o 30 miliard korun. To je potřeba na obnovu území a odstraňování následků škod,“ vysvětlil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

ČTĚTE TAKÉ: Zůstane STAN ve vládě? S koaliční smlouvou si vytírali už před volbami, řekla Gregorová

V novelizovaném rozpočtu se o 30 miliard korun zvyšují výdaje kapitoly všeobecná pokladní správa. Celkové plánované výdaje letošního rozpočtu se tak zvýší na 2,222 bilionu korun, příjmy zůstanou 1,94 bilionu korun.

Rozpočet na příští rok bude mít podle premiéra Petra Fialy (ODS) rekordní sumu na investice. „Je to nejvíce proinvestiční rozpočet v historii České republiky. Přes všechny potíže máme rozpočet, který je odpovědný, neprojídá naši budoucnost a takový, že garantuje to, že i v budoucnu budeme mít prosperitu a budeme úspěšným státem. Kdybychom neinvestovali, tak budeme mít vyrovnaný rozpočet, ale nebylo by to odpovědné,“ pronesl Fiala.

Končící ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) pro rozpočet nehlasoval. „Chtěl jsem vyjednat miliardu pro ministerstvo zahraničí, neboť je již roky podfinancováno. Pro ministerstvo pro místní rozvoj více peněz pro hospodářsky ohrožená území a regionální rozvoj a peníze pro hybridní poštu, kterou má zajišťovat ministerstvo pro stavební úřady a provoz DSŘ,“ řekl Novinkám Bartoš.

Vláda schodek zvýšila před vyčíslením škod

Ministr financí připomněl, že kraje postižené záplavami mají čas na vyčíslení škod do 22. října. Vláda ale podle něj nechtěla s novelou rozpočtu tak dlouho čekat, protože když se podaří změnu schválit už nyní, budou potom peníze rychleji k dispozici. „Preferovali jsme spíš robustní podporu, aby bylo jasné, že to stát řešit bude, než abychom čekali na detailní vyčíslení škod,“ konstatoval Stanjura.

Odmítl také kritiku zvyšování schodku, když někteří analytici poukazovali na očekávanou podporu z Evropské unie. Podle Stanjury tyto prostředky sice zvýší státní příjmy, výdaje jsou ale limitované zákonem o státním rozpočtu, a proto by bez novely nebylo možné peníze následně vyplatit.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Koaliční strany se připravují na rozpad Spolu, řekl Jelínek. Skopečka k hejtmanství ženou ambice

Schodek se bude muset zvýšit o 11 miliard korun na 241 miliard korun. Podle Zbyňka Stanjury má 150 miliard jít z národních zdrojů na investice.

Návrh státního rozpočtu musí vláda do konce září odeslat do Sněmovny, poslanci by se jím měli začít zabývat v říjnu. Závěrečné hlasování o podobě státního rozpočtu bývá zpravidla v plánu v prosinci, poté musí zákon ještě podepsat prezident. Senát se k rozpočtu nevyjadřuje.

Tagy:
povodeň katastrofa politika rozpočet ODS vláda přírodní katastrofa vláda Petra Fialy katastrofy, nehody a mimořádné události