Vláda schválila návrh schodku na příští rok. Stanjura nesáhne na platy státních zaměstnanců

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Tisková konference vlády 21. 6. 2023

Kabinet Petra Fialy (ODS) schválil předběžný návrh pro státní rozpočet na rok 2024, který počítá se schodkem 235 miliard korun, uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) na středeční tiskové konferenci po dlouhém jednání kabinetu. Poznamenal, že teprve nyní začne politická debata k deficitu, přičemž s čísly by mohla navíc zamíchat srpnová makroekonomická predikce. Jako strop si vláda nastavila 270 miliard korun. „Nikdy nekomentuji průběh debaty na vládě,“ poznamenal šéf resortu financí na konto táhlé středeční diskuze ministrů. Potvrdil, že nesáhne na tarifní platy pro státní zaměstnance ani valorizaci plateb za státní pojištěnce.

„Vláda dnes schválila materiál ministerstva financí, kterým reálně odstartujeme debatu o státním rozpočtu 2024. Schválili jsme předběžné položky. V srpnu dostaneme novou makroekonomickou projekci, máme před sebou tři měsíce intenzivní politické debaty,“ řekl Stanjura a poznamenal, že poslanci by finální verzi rozpočtu měli dostat na stůl do konce září.

ČTĚTE TAKÉ: Pro Kreml jsme nepřátelským státem, řekl Votápek. Pavel má pravdu, na Rusy si máme dávat pozor

Legislativní podobu konsolidačního balíčku chce vláda projednat příští týden. „Schodek zůstal na 235 miliardách. I tato čísla se ale budou měnit jako každý rok podle srpnové makroekonomické projekce. Nyní začne politická debata. Některé věci jsou jisté už dnes,“ pokračoval Stanjura s tím, že například tarifní platy státních zaměstnanců zůstanou na stejné hladině jako letos. Stejně tak se nebude měnit ani valorizace plateb za státní pojištěnce.

Na dotaz novinářů, jak probíhalo jednání ministrů, nechtěl prozradit detaily. „Nikdy nekomentuji průběh debaty na vládě,“ poznamenal. „Vzájemně jsme si připomněli, že budeme postupovat podle programového prohlášení vlády,“ dodal. Prohlásil také, že důležitější je spíše výše deficitu podle hrubého domácího produktu než absolutní čísla schodku. Na příjmové stránce počítá se 1,899 bilionu korun, na výdajové 2,134 bilionu korun.

„Pokud chceme, aby se Česká republika dostala zpět do formy, musíme změnit způsob uvažování o státu,“ řekl v úvodu tiskové konference předseda vlády Fiala. „Je nutná lepší koordinace i zlepšení legislativy. Proto jsme dnes schválili vznik vládního výboru pro investice. Jeho cílem je koordinace zásadních věcí a úprava zákonů, zajištění dostatku peněz a vyhledávání příležitostí k investicím,“ podotkl s tím, že výboru bude předsedat přímo on. Společně s ním budou v orgánu fungovat kromě Stanjury také ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) či různé asociace. Zároveň vláda zrušila jiné a již nepotřebné výbory.

Nejbouřlivější diskuze se nejspíše odehrála právě u návrhu státního rozpočtu na příští rok. Ministr Stanjura měl své kolegy ve vládě přesvědčit o dalších škrtech na ministerstvech, proti čemuž se otevřeně postavili například šéfové resortů zdravotnictví, zahraničí či vědy a výzkumu. Jiní členové pětikoalice poukázali i na to, že už letošní schodek svými odhady příliš nevychází. Mimo to měla vláda okrajově prodiskutovat výhledově rozpočty pro roky 2025 a 2026.

Kabinet jednal ve středu už od 10 hodin dopoledne, avizovaná tisková konference byla ovšem odložena o více než čtyři hodiny. Během dlouhé schůze vláda schválila ratifikaci Istanbulské úmluvy, která zamíří do Poslanecké sněmovny, nebo zrušení Úřadu pro přístup k dopravní infrastruktuře (ÚPDI), jehož hlavní činností je regulace přístupu k železniční infrastruktuře.

Vláda rovněž schválila novelu energetického zákona, která umožňuje vznik energetických komunit v Česku. V těchto společenstvích bude možné prostřednictvím distribuční sítě sdílet místně vyrobenou elektřinu. Na Twitteru to během odpoledne před tiskovou konferencí oznámil ministr Síkela.

Tagy: