Votápek: Pro Kreml jsme nepřátelským státem. Pavel má pravdu, na Rusy si máme dávat pozor

Vladimír Votápek, bývalý generální konzul v Rusku

360° 19.6.2023

Prezident Petr Pavel má pravdu, když říká, že bychom si měli dávat na Rusy žijící v zahraničí pozor, uvedl v pořadu 360° analytik rizik Vladimír Votápek. Obhajoval tak slova hlavy státu v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Bývalý generální konzul v Petrohradu také uvedl, že jsme pro Kreml nepřátelským státem.

„Svého času jsme byli na prestižním druhém místě (na seznamu nepřátelských zemí, pozn. red.) hned za Spojenými státy, takže si nemůžeme dělat vůbec žádné iluze o tom, jestli jsme pro kremelský establishment nepřátelským státem a jestli proti nám probíhají nepřátelské operace,“ podotkl v pořadu 360°.

ČTĚTE TAKÉ: Nová taktika Rusů? Na Ukrajince poslali „kamikaze“ tank, masivní explozi zachytil dron

Jestliže prezident Petr Pavel říká, že si musíme dávat na ruské občany větší pozor, má podle něj pravdu. „To není o paušalizování viny. Nikdo neříká, že sto procent z nich jsou agenti KGB nebo nějaké ruské zvláštní služby. Jenom říká, že je na ně nutné dávat pozor, a to má naprosto pravdu,“ dodal s tím, že ale své tvrzení Pavel podal nešikovně.

Reagoval tak na prezidentův výrok, který padl v pořadu Partie Terezie Tománkové, že si za svými slovy o Rusech žijících v zahraničí stojí. Kvůli agresi na Ukrajině by měli být monitorováni zpravodajskými službami. Pavel své výroky lehce korigoval, že nemá jít o sledování každého jednotlivce, nýbrž ruských komunit v cizině. Česká hlava státu doplnila, že ho vůbec nepřekvapuje, že jeho připomínku o internačních táborech Japonců na území USA v době 2. světové války využila ruská propaganda po svém.

Více z rozhovoru například o rostoucím vlivu Ruska v Africe nebo blížícím se sumitu Severoatlantické aliance (NATO) se dozvíte ve videu v úvodu článku.

Tagy: