Vláda už potřetí znásilnila demokracii, vzkázal Havlíček. I kvůli Babišovi, odvětil Kohajda

Člen sněmovního rozpočtového výboru Michael Kohajda (vlevo) a místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (vpravo)

360° 13.10.2023

Potřetí jste znásilnili demokracii, vzkázal kabinetu Petra Fialy místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda stínové vlády Karel Havlíček (ANO) v pořadu 360° ohledně pevného hlasování o konsolidačním balíčku. Připomněl tak slova současného premiéra z doby, kdy ještě byl lídrem opozice a ANO kvůli EET sáhlo k podobnému kroku, zdůraznil však, že šlo o ojedinělou akci. To si ve studiu nenechal líbit člen sněmovního rozpočtového výboru Michael Kohajda (KDU-ČSL) a upozornil na dlouhé proslovy šéfa ANO Andreje Babiše, který společně s Tomiem Okamurou (SPD) měli několikahodinová vystoupení.

Opozice si v posledních dnech stěžuje, že kabinet Petra Fialy sáhl při schvalování konsolidačního balíčku po pevném hlasování, aby zamezil hrozícím obstrukcím. „Někdy v roce 2016 jsme se rozhodli podobně, ale to bylo po roce a půl projednávání EET a tehdy lídr opozice, pan premiér Fiala, řekl, že jsme znásilnili demokracii, byl velmi tvrdý, nekompromisní, takhle tvrdá slova říkal,“ připomněl Havlíček. „A teď se tomu děje co čtvrt roku, potřetí jste znásilnili demokracii,“ dodal důrazně ve studiu a vyjmenoval inkriminované příklady.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vepřového je v Evropě příliš, shodli se politici. Projeví se to na ceně, zemědělec zapláče

Jako řešení jedna z významných postav hnutí ANO vidí možnost obrátit se k Ústavnímu soudu. „Co jiného nám zbývá?“ tázal se rezignovaně. Že by se ale dělo něco protiústavního, s tím zásadně nesouhlasil další z hostů ve studiu Michael Kohajda (KDU-ČSL). „Myslím, že to bylo fér. A proč nebylo dostatečně času, protože vždy na začátku dne si vzal slovo Andrej Babiš a Tomio Okamura a dohromady 6–8 hodin mluvili, takže sami předsedové opozičních stran sebrali vlastním poslancům čas,“ uvedl.

„Navrhovali jsme, abychom jednání prodloužili. Klidně až do půlnoci, aby měli opoziční poslanci dostatek prostoru. Bohužel to nám zavetovali,“ oponoval Havlíčkovi lidovecký poslanec.

V pořadu 360° dále Havlíček s Kohajdou rozebrali, co plyne z odhlasovaného konsolidačního balíčku a jak ten ovlivní život v Česku. Na celé video, kde zaznělo hodně kritiky, se můžete podívat v úvodu článku.

Mohlo by vás zajímat: Dostane konsolidační balíček například rodinu se dvěma dětmi do potíží?

Tagy: