Vláda v krajním případě může zavést povinnost očkování proti koronaviru, tvrdí právník

Očkování

Speciální vysílání: Nouzový stav v ČR

V případě nutnosti krizových opatření může vláda zavést nařízení, které se výrazně dotknou svobod občanů ČR. „Může nařídit i očkovací povinnost,“ řekl ústavní právník Jan Kudrna v pořadu CNN Prima NEWS 360°. Podle něj k takovému radikálnímu opatření zřejmě nedojde.

Podle právníka Ondřeje Dostála je současná komunikace vlády týkající se protikoronavirových opatření nepřípustná. „Z hodiny na hodinu se dozvídáme, co bude,“ kritizoval pondělní tiskovou konferenci vlády. Podotýká také, že co se řekne na tiskové konferenci, nemusí vůbec platit. „Nevěřte tiskovým konferencím. Jen velmi vzácně odpovídají tomu, co se zveřejní na úřední desce,“ popisuje.

Zároveň podotýká, že by se mělo informovat přesně. „Vzpomínáme, jak jsme za ministra zdravotnictví Vojtěcha nevěděli, zda může být kadeřnice objednána do domu, nebo jí hrozí milionová pokuta,“ míní. „Jsem přesvědčen, že je špatně, že vláda může zasahovat do všeho,“ dodává. Poslanecká sněmovna má právo nouzový stav přezkoumat nebo ho zrušit.

Kudrna by byl v hodnocení postupu vlády opatrnější. „Vláda nedělá nic protiprávního,“ míní. Například kritizování zákazu zpěvu na bohoslužbách je bezpředmětné. „Nedávalo by smysl udělat nařízení pro školy a v kostelech ne,“ myslí si. Podle něj má ale každý právo vznést žalobu. „Je však otázkou, jaký bude mít význam, protože soudní proces je mnohdy zdlouhavý,“ doplňuje.

Tagy: