Vláda vyhlásila od půlnoci nouzový stav. Platit má 30 dní, potvrdil Babiš

Andrej Babiš

Vláda zpřísnila opatření

V Česku bude kvůli epidemii covidu znovu platit nouzový stav. Vláda v demisi ho na čtvrtečním jednání vyhlásila na 30 dní s platností od půlnoci, sdělil premiér Andrej Babiš (ANO). Kabinet se přitom ještě v úterý shodl s hejtmany na tom, že nouzový stav zatím není nutný. Některá plošná opatření proti epidemii, která vláda zavedla, by však bez nouzového stavu nebylo možné vyhlásit.

„Rozhodli jsme se opatření aplikovat okamžitě. Vláda dospěla k názoru, že z důvodu ohrožení zdraví v souvislosti s šířením koronaviru je nutné vyhlásit nouzový stav na dobu 30 dnů od půlnoci 26. listopadu,“ řekl na tiskové konferenci Babiš.

„Vzhledem k vývoji epidemiologické situace v posledních týdnech jsou naplněny podmínky pro vyhlášení nouzového stavu. Česká republika je ve stavu nebezpečí, které ve značném rozsahu ohrožuje životy, zdraví nebo majetkové hodnoty anebo vnitřní pořádek a bezpečnost,“ stojí v odůvodnění, které má CNN Prima NEWS k dispozici.

Nárůst nově pozitivních na covid je podle ministerstva zdravotnictví velmi rychlý a v populaci je vysoká virová nálož. Resort upozorňuje, že bez nových opatření čísla nakažených ještě porostou.

„Velký lockdown nikdo nechceme, ale naší povinností je chránit nemocnice a zdravotníky,“ řekla novinářům při příchodu na vládu ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Kabinet se přitom ještě v úterý shodl s hejtmany na tom, že nouzový stav zatím není nutný. Některá plošná opatření proti epidemii, o kterých vláda rovněž jednala, by však bez nouzového stavu nebylo možné vyhlásit.

Tvrdší opatření už od pátku

Kabinet také zavedl nové restrikce. Od pátečních 18:00 vláda zakázala vánoční a adventní trhy. Výjimku má prodej vánočních stromků a kaprů. Kabinet zakázal konzumaci alkoholu na veřejnosti.

Omezené budou hromadné akce, maximálně se jich bude moct účastnit 1 000 lidí. Soukromých akcí, jako jsou oslavy, večírky či plesy, se může maximálně účastnit 100 lidí.

Hospody, restaurace a bary budou muset zavírat ve 22 hodin. Vláda také zakázala konzumaci potravin v nákupních centrech. V takzvaných food courtech tedy bude možné koupit si jídlo pouze s sebou.

Česko se bude řídit krizovým zákonem

Nouzový stav vyhlašuje vláda, poté musí informovat Sněmovnu. Ta může nouzový stav zrušit. Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura tento týden CNN Prima NEWS řekl, že strany, které mají v dolní komoře většinu, by nouzový stav opravdu mohly zrušit.

Sama vláda může vyhlásit nouzový stav na 30 dní, se souhlasem Sněmovny i na delší dobu. Nouzový stav sám o sobě žádná konkrétní nařízení nedefinuje, ale mění legislativní rámec, ve kterém může vláda nařízení vydávat.

V době nouzového stavu se Česko řídí krizovým zákonem, a hlavní zodpovědnost tak spadá kromě vlády pod Ústřední krizový štáb a ministerstvo vnitra, nikoliv pod ministerstvo zdravotnictví. V rámci tohoto zákona může vláda omezit občanům například svobodu pohybu, shromažďovací právo nebo vlastnické a užívací právo k majetku. Omezit může i podnikání.

V souvislosti s covidem byl nouzový stav v Česku poprvé vyhlášen 12. března 2020, podruhé 5. října 2020. Nouzový stav byl několikrát prodloužen, skončil letos 11. dubna. Celkem platil 254 dní.

Tagy: